Madrid

Mayor Oreja: "El govern i ETA negocien i són aliats potencials"

L'eurodiputat del PP Jaime Mayor Oreja ha afirmat que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero negocia amb ETA i que l'executiu i l'organització terrorista no són adversaris sinó "aliats potencials". El que va ser ministre de l'Interior amb José María Aznar ha afegit que tots dos comparteixen l'objectiu de tenir una "Espanya debilitada" i que, a canvi que ETA "sigui present a les institucions i ajuntaments del País Basc", la banda "tornarà el favor a Zapatero per ajudar-lo a guanyar les eleccions". Mentre Mariano Rajoy ha esquivat opinar sobre aquestes afirmacions, des del PSOE han exigit a Mayor Oreja que rectifiqui i han advertit el PP que no faci un ús partidista de la lluita contra el terrorisme.

Actualitzat
En una intervenció en un esmorzar informatiu, Mayor Oreja ha afirmat que ETA "va decidir trencar Espanya no només des del País Basc, sinó també des de Catalunya, i per això va arribar a Perpinyà i ERC va formar part del govern català". I ha afegit que "ara tornen al País Basc per fer-se presents als ajuntaments i institucions i rendibilitzar el que va significar la suma de Perpinyà i Estella".

El president del PP, Mariano Rajoy, ha eludit opinar sobre aquestes paraules amb un "ara no, sisplau", als periodistes que li han preguntat per les declaracions. Per la seva part, el president del PP basc, Antonio Basagoiti, ha dit que "respecta" l'opinió de Mayor Oreja però ha considerat que "avui dia, l'executiu i els socialistes estan per la derrota de la banda".

La vicepresidenta del govern socialista, María Teresa Fernández de la Vega, ha qualificat de "desvergonyides" les declaracions i ha remarcat que espera que siguin una opinió "marginal" al PP. "No vull ni pensar que el PP tornés a fer un ús partidista de la lluita antiterrorista". Altres polítics, com el senador del PNB Iñaki Anasagasti, han acusat Mayor Oreja de tenir "una fixació" amb el PSOE. "La gent amb fixacions... uf, quin por!", ha afirmat. També el republicà Joan Ridao ha considerat que les declaracions responen a una "paranoia política".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut