Sant Joan Despí

Mas critica la rebaixa de l'impost de successions perquè "es queda a mig camí" i carrega contra Montilla per la recusació de Rodríguez-Zapata

El president de CiU, Artur Mas, ha criticat la rebaixa de l'impost de successions anunciat per Montilla coincidint amb els seus primers cent dies de govern. En el programa de TV3 "Els matins", Mas ha considerat que la mesura "es queda a mig camí" perquè no elimina totalment l'impost, com s'ha fet en altres comunitats. Per altra banda, Mas ha considerat que el president de la Generalitat ha fet el "ridícul" i el "passarell" amb la recusació contra el magistrat conservador Jorge Rodríguez-Zapata, perquè "no tenia cap base i estava condemnada al fracàs més absolut i rotund". Mas ha acusat la Generalitat de "confondre la seva política amb la lluita entre PP i PSOE".

Actualitzat

Mas ha indicat que la rebaixa de l'impost de successions és "un pas endavant", però "tímid", ja que no elimina completament l'impost, fet que, segons ha apuntat, "pot ser molt negatiu". Segons el líder de CiU, Catalunya "s'ha quedat a mig camí", mentre que la Comunitat de Madrid, el País Valencià, el País Basc i Navarra "han anat més enllà" amb la supressió de l'impost. Segons ha dit, això genera "el perill de pèrdua de riquesa econòmica, perquè pot haver-hi gent que tingui la temptació de fer operacions d'inversió fora de Catalunya per aprofitar tots aquests avantatges fiscals".

Mas ha recordat que CiU havia anunciat la supressió total de l'impost de successions en quatre anys, amb una reducció del 25% cada any, i que en canvi la mesura aprovada per Montilla només deixa fora de tota tributació les transmissions de les vivendes de pares a fills i entre cònjuges per imports de fins a 500.000 i 600.000 euros. "Sembla que només quedarà exempta la primera vivenda", ha declarat, "quan hi ha molta gent que, a base del seu esforç i dels seus estalvis de quaranta o cinquanta anys de treball, tenen un apartament o una petita segona residència. Aquestes persones pagaran", ha conclòs. Per això, Mas ha denunciat que la mesura comporta "un cert risc d'injustícia" respecte als habitants d'altres comunitats autònomes.

La defensa de l'Estatut

Però el president de CiU també ha tingut paraules crítiques per al treball de la Generalitat en la defensa dels interessos de Catalunya i de l'Estatut. Segons el líder convergent, "quan es defensa l'Estatut ho has de fer amb una mínima garantia", en al·lusió a la recusació presentada contra el magistrat Rodríguez-Zapata, que ha estat rebutjada. Segons Mas, la recusació "estava condemnada al fracàs" i el govern català ho va fer "perquè converteix la política de la Generalitat en la dinàmica de lluita entre PP i PSOE", gravíssim error", ha postil·lat. Mas ha acabat afirmant que Montilla "ha fet el passarell i el ridícul" en aquest assumpte.

El cap de l'oposició ha afirmat que ara "només podem esperar la sentència del Constitucional; que faci el que ha de fer, el tribunal, però Catalunya no pot perdre el nord del que realment vol, i haurem de recuperar que el poble català en conjunt i més enèrgicament s'aplegui entorn d'aquesta defensa del país". 

Crispació a Madrid

Pel que fa a la situació política espanyola, Mas ha afirmat que "s'estan instigant els pitjors instints de les dues Espanyes, es fa un mal servei a la democràcia o els responsables en són els dirigents del Partit Popular i la reacció del PSOE d'instal·lar-se en la baralla i la lluita caïniana".

Pel que fa a la valoració dels primers 100 dies del govern d'entesa, el cap de l'oposició ha afegit que "no em crec José Montilla defensant l'autogovern català", i ha considerat que aquest període d'entesa s'ha caracteritzat per "molta mediocritat, grisor i perfil baix".  

Anar al contingut