Barcelona

Mas calma els ànims i avança que espera dos informes per enviar la carta a Rajoy

El president respon a ERC i la CUP que enviarà la carta formal a Rajoy amb la petició per celebrar la consulta acompanyada de l'informe del Consell per a la Transició Nacional i de les primeres conclusions del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Respon així a les preguntes que li han fet les dues formacions sobre la demora d'aquest tràmit.

RedaccióActualitzat
Mas ha provat de tranquil·litzar els seus socis de govern i la CUP sobre el ritme del procés i, més concretament, sobre quan enviarà la carta formal a Rajoy amb la petició per fer una consulta per decidir el futur de Catalunya. Durant la sessió de control al govern de la Generalitat al Parlament, el president ha avançat que inclourà dos documents annexos a la carta que enviarà al president del govern espanyol per demanar-li per escrit que autoritzi la celebració d'una consulta d'autodeterminació.

Preguntat per aquestes dues formacions, Mas ha dit que enviarà la carta aquest mes de juliol i que hi inclourà l'informe sobre la consulta sobiranista que faci el Consell de Transició, l'òrgan assessor que va crear el govern format per experts de diferents àmbits, i també les "primeres conclusions i apreciacions" del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que engloba al govern, partits, entitats socioeconòmiques i associacions civils.

El president ha provat de calmar els ànims amb aquesta explicació sobre per què no ha enviat la carta formal a Rajoy, un tràmit previst en l'acord que van signar CiU i Esquerra, que fixava que s'havia de complir abans d'acabar el juny.

Ha estat la número 2 d'ERC, Marta Rovira, qui li ha demanat concrecions sobre els passos previs a la celebració de la consulta, un recorregut que els republicans desitgen que es faci "amb ple rigor". També Quim Arrufat, per part de la CUP, ha adreçat una pregunta al president sobre la mateixa qüestió. Mas els ha replicat que calia esperar l'informe però que ho formalitzarà abans d'acabar el mes de juliol.

Mentrestant, el PPC i Ciutadans (C's) han acusat Mas de "fomentar l'odi" i de "dividir" els catalans en "assenyalar-los" en funció de si donen suport o no a la consulta d'autodeterminació que vol celebrar el 2014 i l'han responsabilitat de tot el que pugui passar a Catalunya arran d'això. El president de C's, Albert Rivera, ha dit que el seu partit "responsabilitza" Mas del que passi per "assenyalar" "bons i mals catalans".

Per la seva banda, Alícia Sánchez-Camacho ha acusat Mas d'usar símbols catalans per a la seva causa independentista.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut