Marta Marín-Dòmine ha recollit avui el premi en un acte a Sabadell

Marta Marín-Dòmine, Premi BBVA Sant Joan amb "Diré que m'ho he inventat"

L'obra guanyadora del guardó, dotat amb 35.000 euros, es presentarà al setembre en el marc de La Setmana del Llibre en Català. Descriu una tensa relació entre una mare i la seva filla

Toni PuntíActualitzat

L'any passat va quedar desert, però aquest 2023 tornem a tenir guanyadora del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, que celebra la 43a edició. Es tracta de Marta Marín-Dòmine, actualment directora del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.

L'obra guanyadora és la novel·la "Diré que m'ho he inventat" i explora la tensa relació entre una mare i la seva filla. Arran de la tornada a la ciutat i al pis on va viure amb la seva mare, una filla intenta reconstruir retalls de la seva vida. Marín-Dòmine desafia els codis imposats a un amor, el de mares i filles, que s'ha pretès des de sempre inqüestionable. Segons la nota oficial difosa per l'organització, es tracta d'una "lúcida reflexió sobre qui som, què ens conforma i què transmetem".

El llibre, publicat per Edicions 62, es presentarà a La Setmana del Llibre en Català del mes de setembre.

L'escriptora catalana i canadenca Marta Marín-Dòmine ha estat professora a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Wilfrid Laurier University del Canadà, on ha dirigit el Center for Memory and Testimony Studies. La seva investigació i creació literària giren al voltant dels exilis i la memòria, les herències i l'oblit. El 2019 va publicar "Fugir era el més bell que teníem", que va rebre el premi Ciutat de Barcelona d'assaig 2019, el Premi Joaquim Amat-Piniella 2019, i el Premi Serra d'Or de novel·la 2020.

Durant l'acte de lliurament, la periodista Glòria Serra ha conversat amb la guanyadora sobre la seva obra, i l'actriu Mercè Pons n'ha llegit uns fragments, amb l'acompanyament musical de Lu Rois.

El jurat ha estat format per Carme Riera, Najat El Hachmi, Valèria Gaillard, Francesc Serés i Roser Caminals, guanyadora del mateix premi, ara fa dos anys, amb la novel·la "Garbo parla". El veredicte del guardó s'ha fet públic aquest dimecres, 21 de juny, en un acte al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra.

ARXIVAT A:
CulturaLiteratura
Anar al contingut