El punt de vacunació de la Farga de l'Hospitalet ha estat un dels primers a tancar (ACN/Àlex Recolons)

Mantenen punts de vacunació oberts en previsió de posar la tercera dosi als majors de 60

Tancaran dos terços dels centres de vacunació massiva i en quedaran 19, dels 60 actuals

La Generalitat ja ha començat a desmantellar dos de cada tres punts de vacunació massiva contra la Covid-19. Així, dels 60 que hi ha arreu del país, la previsió del Departament de Salut és que en quedin 19.

Aquests es mantindran oberts, sobretot, a l'espera de veure si s'adopta la decisió d'administrar una tercera dosi a les persones de més de 60 anys.

Una decisió que Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, ha dit que podria arribar "durant aquests dies". Per això "és prudent tenir-los oberts", ha dit.

Tot apunta que el procés es podria fer per franges d'edat, des dels 80 cap avall, igual que es va fer amb les primeres vacunes.


Tancament gradual

El tancament dels grans punts de vacunació es farà de manera progressiva, i les pròximes setmanes encara n'hi haurà 38 d'oberts, per acabar de posar segones dosis pendents.

Aquesta setmana ja deixaran de funcionar, per exemple, els vacunòdroms de la Facultat de Geografia i Història, a Barcelona, i de La Farga de l'Hospitalet, on aquest dimecres s'hi han vacunat les últimes persones.

Aquest dimecres, els últims pacients s'han vacunat a La Farga (ACN/Àlex Recolons)

Cabezas ha fet l'anunci, precisament, durant una visita a La Farga de l'Hospitalet, un dels punts de vacunació més grans de Catalunya, on, en sis mesos, s'hi han administrat fins a 400.000 dosis.

La setmana passada, en roda de premsa, Cabezas ja va donar per tancada la primera fase de la campanya de vacunació -de vacunació massiva-, en què s'ha immunitzat més del 70% de la població, i va avançar que aquest fet suposaria el tancament de la majoria dels grans punts que s'havien habilitat arreu de país.

Va admetre, a més, que el descens de vacunacions ha superat la previsió inicial. Així, aquest mes de setembre, Salut comptava vacunar 500.000 persones cada setmana, però s'han acabat injectant unes 100.000 dosis setmanals.

Tancada la fase de vacunació massiva, ara toca, ha defensat Cabezas, una segona etapa amb un canvi d'estratègia per front al "repte qualitatiu" que suposa "arribar a qui li costa més", les persones que encara no s'han vacunat.


No ho veuen necessari

En aquest sentit, Cabezas ha presentat els resultats d'una enquesta realitzada a més de 15.000 persones d'entre 20 i 40 anys, les franges d'edat menys vacunades.

Així, mentre el 72% de la població ja ha rebut la pauta completa, aquest percentatge baixa nou punts, fins al 63%, en el grup de persones d'entre 20 i 34 anys.

En sis mesos, a La Farga s'hi han administrat unes 400.000 dosis (ACN/Àlex Recolons)

La meitat de les persones que han respost l'enquesta asseguren que no s'han vacunat perquè "no ho veien necessari". Una mica més d'una quarta part, el 28%, diuen que no s'han vacunat per por dels efectes secundaris.

Al voltant d'un 5% dels enquestats s'han declarat antivacunes.

Cabezas ha defensat la necessitat de vacunar-se, també les persones joves, explicant que 8 de les 9 persones de menys de 40 anys que són pacients Covid crítics a les UCI no estaven vacunades.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut