Madrid / Barcelona

Madrid vaticina xifres menys negatives els pròxims mesos però Ocupació no és optimista

El secretari d'Estat d'Economia diu que veu "certa llum" en les dades i ho atribueix a la reforma laboral i al fet que l'ajustament ja s'ha fet. Des de la Generalitat, s'assenyala que la tendència marca un escenari difícil i una evolució complicada.

RedaccióActualitzat
El secretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiméndez Latorre, creu que els pròxims mesos l'evolució de l'atur serà menys negativa. Després que s'ha assolit una taxa d'atur de 24,6%, el màxim històric, el govern espanyol ha afirmat que amb tot veu "certa llum" en les xifres de l'última EPA, com és l'increment d'ocupació a temps parcial en 94.300 contractes o la creació d'ocupació que ha registrat el sector privat.

Jiménez Latorre ha dit que es pot deure a l'efecte positiu de la reforma laboral, perquè facilitaria la contractació, o potser també perquè l'ajustament ja s'ha realitzat i a partir d'ara veurem una evolució de l'atur menys negativa en els pròxims mesos.

El govern Rajoy intensificarà les reformes

La lectura que n'ha fet la vicepresident del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, és que "s'han d'intensificar les reformes" i complir els objectius del dèficit. Lluny de relacionar l'augment de l'atur amb la reforma laboral, Sáenz de Santamaría ha indicat que les dades del segon trimestre els animen a continuar amb les reformes.

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern Rajoy ha indicat que el govern espanyol "està preocupat" pels nivells d'atur i per millorar-los es plantegen controlar el dèficit i fer més reformes estructurals "perquè, si no, no hi ha sortida de la crisi".

La Generalitat no és optimista

A Catalunya ha baixat l'atur en 15.300 persones en el segon trimestre del 2012, fet que per la Generalitat suposa un baló d'oxigen. La taxa de desocupats no arriba al 22%, per sota de la mitjana espanyola, però la secretària d'Ocupació, Ester Sáchez, no és optimista.

"La valoració puntual d'aquest trimestre respecte a la davallada de l'atur l'hem de valorar positivament, però en qualsevol cas la visió dinàmica i en tendència ens mostra un escenari difícil que ens fa preveure una evolució complicada de cara a la tardor", ha dit la secretària d'Ocupació. A més, ha afegit que encara és d'hora per vincular les dades de l'atur amb la reforma laboral.

Sindicats

Des del sindicat de CCOO, que veuen "alarmants" les dades d'atur, sí que les han vinculat amb les reformes i han dit que només perllongaran la crisi.

Autònoms

Els autònoms han assegurat que l'única bona notícia de l'EPA és que "augmenta el nombre d'autònoms empleadors". El descens en 2.600 emprenedors aturats en aquest trimestre ha estat valorat positivament per l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA). Però l'ATA ha aprofitat la dada per alertar que la pujada de l'IVA del govern espanyol només farà que "asfixiar-los" i que "estrangula el país" i, especialment, un col·lectiu que pel que fa a l'ocupació està mostrant un bon comportament.


Anar al contingut