L'Assemblea Nacional aprova la nova llei d'immigració (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Macron vol calmar els ànims davant la controvertida nova llei d'immigració

Tot i la dimissió del ministre de Sanitat, tant Matignon com l'Elisi asseguren que no hi ha crisi de govern a França

RedaccióActualitzat

L'aprovació a França d'una llei d'immigració molt restrictiva i molt escorada a la dreta ha fracturat la majoria presidencial i ha provocat una crisi que afecta tant el govern de centre d'Elisabeth Borne com la presidència d'Emmanuel Macron.
 

Un text molt dur 

El text endureix molt les condicions de vida dels migrants irregulars i en dificulta la regularització. Eren condicions necessàries per seduir la dreta i aconseguir que s'aprovés la llei, el preu a pagar per haver perdut la majoria parlamentària el juny passat. I, efectivament, tant la dreta com l'extrema dreta i han votat a favor, mentre que 59 diputats macronistes s'han abstingut o hi ha votat en contra.

Entre ells, 6 ministres que han amenaçat de dimitir. Un d'ells ja ho ha fet quan Macron ha reunit un gabinet de crisi aquesta tarda. Es tracta del ministre de sanitat, Aurélien Rousseau, un antic membre del Partit Comunista, que trobava indefensables els termes d'aquesta llei. El que facin els altres cinc pot donar, o no, l'estocada al govern.
 

El govern reconeix que pot ser inconstitucional

El Consell de Ministres d'aquest dimecres al matí havia intentat rebaixar una crisi negada tant des de Matignon com des de l'Elisi. Però el govern ha reconegut que alguns dels aspectes que inclou la llei poden no ser constitucionals. I ha dit que aquest dimecres mateix l'enviava al Consell Constitucional per assegurar-se que no vulnera drets fonamentals. 

El president demana que es calmin els ànims

Aquest dimecres al vespre, Macron s'ha adreçat als francesos des d'una emissió de varietats de la cinquena cadena. Ha dit que respecta la decisió del ministre de sanitat, que ja ha estat substituït. I ha defensat que la política consisteix en crisis i desacords, que calia arribar a un compromís, i ha qualificat la llei d'"escut necessari".

El president francès ha admès que hi ha aspectes de la llei que no li agraden, de la mateixa manera que no tot el text agrada al govern, però que això no justificava bloquejar-ho tot. A més, ha assegurat que no hi ha res al text que vagi en contra dels seus valors, i ha dit que cal calmar els ànims i tirar endavant.
 

Dreta i extrema dreta, exultants

De moment, l'afer ha estat reivindicat per la dreta i l'extrema dreta com una "victòria ideològica". A sis mesos de les eleccions al Parlament Europeu, en les quals el tema de la migració serà un dels temes clau, això podria significar un bon impuls per la llista de Marine Le Pen. En canvi, Macron ha assegurat que per evitar que el partit de Le Pen, Rassemblement National, arribi al poder cal tractar els problemes que l'alimenten, i afirma que l'aprovació del projecte de llei és una derrota per al RN.  

L'oposició d'esquerra ha fustigat el text i denuncien una crisi política com no s'havia vist a França en molts anys. Una cinquantena d'associacions, sindicats i ONG han criticat una llei que qualifiquen de la més regressiva des de fa almenys 40 anys a França, i els 32 departaments gestionats per l'esquerra, inclòs París, ja han dit que no aplicaran algunes retallades en ajuts.
 

La patronal vol que es faciliti la regulació dels que no tenen papers

França té 5,1 milions d'estrangers en situació regular, un 7,6% de la població. Acull més de mig milió de refugiats i les autoritats estimen que hi ha entre 600.000 i 700.000 migrats sense papers.

La patronal francesa voldria que s'accelerés la regulació d'aquestes persones, per cobrir els centenars de milers de llocs vacants en sectors com la restauració, la construcció o l'agricultura.

ARXIVAT A:
FrançaMigracionsEmmanuel Macron
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut