Guijarro amb la vara d'alcalde després de prometre el càrrec (EFE/Quique Garcí­a)

L'oposició fa fora Albiol: el socialista Guijarro ja és el nou alcalde de Badalona

Albiol ha deixat de ser alcalde amb 16 vots a favor de la moció de censura i els 11 vots populars en contra

RedaccióActualitzat

Xavier García Albiol ha deixat de ser alcalde de Badalona. La moció de censura impulsada per tots els grups de l'oposició l'ha fet fora del càrrec. El nou alcalde és el socialista Rubén Guijarro.

Els 16 vots de cinc partits (PSC, Guanyem, ERC, comuns i JxCat) han superat els 11 regidors que té el grup popular i han completat la segona moció de censura a la ciutat en tres anys. El 2018, els vots del PSC i el PP van donar l'alcaldia a Àlex Pastor en substitució de Dolors Sabater.

Albiol deixa de ser alcalde per segona vegada després d'un any i mig al càrrec (EFE/Quique Garcí­a)

En el debat previ a la votació, Guijarro ha retret "les mentides i l'escàndol" de García Albiol que els han abocat a unir-se en la moció de censura.

"Els 16 regidors i regidores que hem decidit fer un pas al davant i presentar una moció de censura a les mentides i a l'escàndol ens ha unit el compromís de restablir l'exemplaritat de les seves institucions i a retornar a tots i totes les ciutadanes i ciutadans de Badalona el sentiment d'orgull de ciutat. Perquè Badalona es mereix ser notícia pels èxits que construïm entre tots i totes, no per les mentides i l'escàndol d'una persona, una sola, que ens ha fallat a totes les altres."

Albiol, en castellà, ha pronosticat el seu retorn en les pròximes eleccions, perquè "ja sabem el que ens espera."

"Avui s'inicia una nova etapa. Aquests mesos seran difícils. Ja sabem el que ens espera, i ho sabem perquè ja ho hem viscut. Però també us dic una cosa: és el primer dia del compte enrere. És el primer dia de l'esperança que arribarà l'any 2023."

Guijarro és el quart alcalde de la ciutat des del 2018, després del pas de Sabater (Guanyem), Álex Pastor (PSC) i Albiol, a més d'Aida Llauradó deBadalona en Comú que ho va ser com a interina.

El president del grup municipal del PSC a Badalona, Rubén Guijarro
El president del grup municipal del PSC a Badalona, Rubén Guijarro


Un govern de quatre partits, sense Guanyem

El nou govern de Badalona estarà format pels cinc regidors del PSC, els tres d'ERC, dos més de Badalona en Comú i un de Junts. Els quatre partits van presentar el pacte el 25 d'octubre.

Al nou govern de Badalona hi haurà quatre partits i només en queden fora Guanyem i el PP

Guanyem n'ha quedat fora, tot i que havia demanat una executiva de concentració. Tot i això, la formació ja van anunciar que garantiria l'estabilitat del govern.

Els socialistes volen tancar les ferides del relleu a l'alcaldia d'Àlex Pastor, en què els partits no es van posar d'acord i el beneficiat va acabar sent Albiol. Ara, Guijarro assegura que Guanyem serà un "factor clau" per al futur de la ciutat.

De fet, la intenció del PSC és que aquest acord tingui vigència més enllà de les eleccions de 2023, quan Badalona haurà de renovar el consistori i podria veure's abocada a una nova alcaldia i l'enèsim canvi de govern en l'última dècada.

El nou govern municipal s'ha reunit per primera vegada aquest dilluns a la tarda.

Primera reunió del nou govern municipal de Badalona
Primera reunió del nou govern municipal de Badalona


Una moció ràpida

La moció contra Albiol es va gestar a tota velocitat. Després de la vinculació del líder del PP amb els Papers de Pandora, l'oposició es va trobar per plantejar el relleu a l'alcaldia.

En poc més d'una setmana, els cinc partits van acordar presentar la moció que ara, un cop complerts els tràmits legals, ha acabat apartant Albiol del govern municipal.
 

 

ARXIVAT A:
PPXavier García Albiol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut