Viena

L'ONU acorda els incentius per convèncer l'Iran i les sancions si no abandona el programa nuclear

Es manté l'estira-i-arronsa entre l'Iran i els EUA sobre el programa nuclear de Teheran. Washington havia estès la mà a dialogar amb els iranians si suspenien aquest programa; una condició que el govern de Mahmud Ahmadinejad no vol acceptar de cap manera. Enmig d'aquest duel l'ONU també hi ha ficat cullerada i ha arribat a un acord per convèncer l'Iran d'abandonar el programa. Ho farà a través d'un paquet d'incentius com a contrapartida, però també amenaçant el país amb sancions. A més, ha donat "setmanes" a l'Iran per respondre.

Actualitzat

Els cinc països permanents del Consell de Seguretat (Rússia, els Estats Units, França, el Regne Unit i la Xina) i Alemanya s'han tornat a reunir a Viena. Han arribat a un acord sobre el paquet d'incentius que oferiran a l'Iran perquè abandoni l'enriquiment d'urani, o les sancions a les quals s'enfrontarà en cas contrari, han confirmat fonts diplomàtiques que no han volgut revelar la seva identitat.

Aquest dimecres, els Estats Units es van mostrar disposats a negociar directament amb Teheran si suspèn el seu programa d'enriquiment d'urani, però la resposta iraniana va ser que mai no negociaran el seu programa nuclear. Aquesta posició l'han suavitzat aquest dijous, quan el govern iranià ha dit que està disposat a dialogar amb Washington, però sense renunciar a la seva activitat nuclear. És més, els iranians diuen que cal que els Estats Units canviïn el seu comportament perquè hi pugui haver converses.

El canvi d'estratègia de Washington ha durat poc. Si la secretària d'Estat, Condoleezza Rice, estenia la mà a Teheran prometent-li diàleg i cooperació econòmica, 24 hores després, el president George Bush ha respost les exigències de l'Iran amenaçant de deixar en mans del Consell de Seguretat de l'ONU la possibilitat d'entrar en acció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut