Londres, primera ciutat estrangera que tindrà una escola de català homologada per Educació

El govern vol regular l'ensenyament del català dels infants que viuen a l'estranger i equiparar-lo al currículum del departament d'Educació

RedaccióActualitzat

Fa dècades que les diverses comunitats catalanes que hi ha a l'exterior s'organitzen per ensenyar català als més petits. A l'escola catalana de Londres, per exemple, es fan classes els dissabtes perquè els infants aprenguin la llengua.

Ara, la Generalitat vol regular aquests ensenyaments i treballa perquè els alumnes a l'exterior cursin un currículum oficial en llengua catalana del Departament d'Educació.

El curs 2023-2024 s'iniciarà una prova pilot a l'Escola Catalana de Londres. Actualment, en aquest centre s'hi fan classes presencials de català de dues hores i mitja a la setmana per a persones d'entre 1 i 17 anys. Hi ha 80 alumnes.


Podran obtenir el B2 i el C1 a l'estranger

L'objectiu és que, un cop superats els cursos, els alumnes rebin les mateixes acreditacions que els alumnes que aprenen llengua a les escoles de Catalunya.

Així, la intenció és que puguin optar al títol de nivell B2 o al C1, segons l'edat. El currículum del B2 estarà ja a punt a finals de setembre i, per tant, els alumnes ja podran fer-lo durant el curs vinent. El del nivell C1 –el que a Catalunya obtenen els alumnes que acaben l'ESO- estarà a punt el curs 2024-2025.

El títol serà com el que emet la Secretaria de Política Lingüística i, per tant, serà una certificació oficial vàlida i reconeguda tant en l'àmbit universitari com en l'àmbit de les administracions.

Una activitat a l'Escola Catalana de Londres, on estudien català infants d'1 a 17 anys (Cedida per l'Escola Catalana de Londres)

Berlín, tot just després de Londres

Es preveu que, al llarg del curs, també s'incorpori al projecte pilot la Catescola de Berlín, que fa classes d'una hora i mitja els diumenges per a nens d'entre 1 i 8 anys.

En total, hi ha vuit escoles on s'ensenya català als infants arreu del món. A banda dels de Londres i Berlín, també n'hi ha a Basilea (Suïssa), Estocolm (Suècia), Los Angeles (Estats Units) Edimburg (Escòcia), Colònia i Múnic (Alemanya).


Més finançament per a les escoles de català a l'exterior

Són escoles de llengua –on també s'ensenyen tradicions i cultura catalana- que estan vinculades als casals catalans d'aquelles ciutats.

Una altra de les novetats és que a partir d'ara aquests centres d'ensenyament seran reconeguts com a comunitats catalanes a l'exterior i, per tant, podran optar al finançament de les subvencions anuals del Departament d'Acció Exterior i Unió Europea.


Formació de professorat

Pel que fa al professorat, es crearà un seminari de formació permanent que, un cop al trimestre, reunirà els docents de català a l'exterior per orientar-los. A més, tindran accés a tot el material pedagògic elaborat pel Departament d'Educació.


Més oferta formativa d'ensenyament de català als adults

Pel que fa als adults, el govern també té previst augmentar l'oferta formativa en llengua catalana a través de les entitats catalanes a l'exterior. Actualment, 42 comunitats catalanes a l'exterior ofereixen cursos de català a un total de 1.100 alumnes no universitaris.

Aquestes dues iniciatives d'ensenyament de català a l'exterior –tant la d'infants com la d'adults- formen part de les 100 accions que va anunciar el govern per impulsar el català en tots els àmbits.  

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Educació Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut