Ginebra

L'OMS declara la primera pandèmia en 40 anys en apujar el nivell d'alerta a 6 per la grip nova

L'Organització Mundial de la Salut ha elevat fins al nivell 6 l'alerta per grip nova, fet que suposa considerar la situació de pandèmia mundial per aquesta malaltia. Aquesta és la primera pandèmia de grip des de fa 41 anys. Fins ara s'han registrat prop de 28.000 casos en 74 països, i s'han comptabilitzat 141 morts per la malaltia. Tot i la declaració de pandèmia, l'OMS insisteix que això no significa que la grip sigui més perillosa, sinó que es contagia amb més facilitat i que està molt més estesa.

Actualitzat
La directora general de l'Organització Mundial de la Salut, Margaret Chan, ha confirmat que l'expansió de la grip nova ha dut a l'organisme a declarar el nivell 6 d'alerta, el més alt, que indica que hi ha una pandèmia.

"Això significa que el món està entrant en els primers dies de la primera pandèmia de grip del segle XXI", ha declarart Chan en una roda de premsa a Ginebra, en què ha explicat que el nivell 6 no fa referència a la severitat de la pandèmia sinó a la seva expansió geogràfica. Al contrari, l'OMS ha comprovat que la pandèmia és, per ara, moderada.
 
Així mateix, Chan ha reiterat el que ja ha dit en repetides ocasions: que no recomana el tancament de fronteres i que tampoc s'hauria de limitar la llibertat de moviment de les persones, els béns i els serveis.

Fa dos mesos l'OMS va elevar el nivell d'alerta a la fase 5. En aquell moment es va pensar a passar al nivell 6, però no es va veure convenient. Tot i això, molts experts opinen que fa temps que s'havia de declarar la pandèmia, però que no s'havia arribat a aquest extrem per no provocar el pànic a nivell mundial. 

La reunió d'urgència que ha celebrat l'Organització Mundial de la Salut ha tingut lloc després de l'increment de casos que s'han registrat a Austràlia. La directora general de l'OMS, Margaret Chan, ha mantingut converses amb vuit països abans de declarar l'alerta de la grip nova.

Les tres pandèmies de grip del segle XX

La història de la humanitat s'ha vist afectada periòdicament per pandèmies de grip. Al segle XX hi van haver tres grans epidèmies globals els anys 1918, 1957 i 1968.

La més famosa va ser la de 1918, anomenada grip espanyola. El brot va aparèixer en plena Primera Guerra Mundial. Mostra de la seva virulència és que es propagava a una velocitat 50 vegades més gran que la grip comuna. Van morir uns 50 milions de persones.

La pandèmia de grip asiàtica de 1957 va provocar la mort entre un i dos milions de persones a tot el món. La mortaldat de la grip asiàtica va ser molt baixa, inferior al 0,1%, i va ser causada per un virus A(H2N2), menys virulent que el del 1918.

El 1968 es va produir l'última pandèmia del segle XX. Aquell any es va aïllar a Hong Kong el virus A(H3N2) en el decurs d'una epidèmia d'una malaltia respiratòria aguda que estava afectant al sud-est de la Xina. La malaltia es va estendre a Hong Kong, on en dues setmanes va causar mig milió de casos.
Anar al contingut