L'OIT denuncia que augmenta la diferència salarial entre homes i dones

L'informe, que coincideix amb la celebració del Dia Internacional de les Dones, alerta de la segregació entre homes i dones en les professions tecnològiques

RedaccióActualitzat

El camí per aconseguir la plena igualtat laboral entre homes i dones s'estanca. Aquesta és la principal conclusió que posa de manifest el darrer informe de l'Organització Internacional del Treball (OIT), que coincideix amb la celebració del Dia Internacional de les Dones. Les dones continuen guanyant, de mitjana, un 23% menys que els homes, una bretxa salarial que, en el cas espanyol, tot i ser inferior a la mitjana mundial, s'ha incrementat 3 punts amb la crisi.

La crisi ha barrat el camí per avançar en la plena igualtat laboral entre homes i dones a Espanya. Si el 2008 les dones guanyaven un 16% menys que els homes, ara la diferència arriba gairebé al 19%. Però la desigualtat, apunta l'informe, va més enllà d'aquesta diferència de sous. Les dones, per exemple, dediquen més de 4 hores diàries al treball no remunerat, gairebé el doble que els seus companys masculins. I són també les que copen els treballs a temps parcial.

L'informe també alerta de la segregació laboral que concentra bona part de les dones en sectors com la restauració, l'educació o la sanitat; i alerta de la poca presència femenina en les professions tecnològiques de nova creació, a les quals són els homes els que s'hi han incorporat majoritàriament. Una raó podria ser la matriculació majoritàriament de nois a les carreres i estudis vinculats, però l'OIT assegura que hi ha altres possibles causes que volen investigar, i és que, segons apunta l'informe, els avenços de les dones en educació no s'han traduït en un accés equivalent a millors llocs de treball. 

El nivell d'ocupació de les dones és tres vegades inferior al dels homes

El sindicat UGT ha publicat un informe que posa de manifest que el nivell d'ocupació de les dones és tres vegades inferior al dels homes, i que són les dones les que acaben sacrificant la seva feina per tenir cura dels fills. L'any passat, 42.000 dones van demanar algun tipus de permís per tenir cura de fills o familiars davant de les 3.800 sol·licituds fetes pels homes.

El Fons Monetari Internacional defensa també en un altre informe que una major incorporació de dones al mercat laboral repercutiria positivament en l'economia i que així es combatria l'estancament, i fins i tot recomana als governs que tirin endavant les polítiques necessàries: com una major dotació pública per a escoles bressol i al·licients fiscals.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut