Imatge d'arxiu d'un laboratori (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'un laboratori (Foto: Reuters)
Barcelona

L'OCDE avala l'R+D i la creativitat de Catalunya, però hi troba faltar prioritats i flexibilitat

Catalunya és creativa i té una bona estructura de recerca i desenvolupament, però li falta definir clarament les prioritats en l'àmbit de la innovació i fer més flexible i atraient l'oferta per als investigadors. Aquestes són, a grans trets, les conclusions de l'informe que la Generalitat ha encarregat a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), en el marc del Pacte Nacional per la Recerca. L'estudi considera que Catalunya ha fet bastant els deures a l'hora d'invertir en R+D, que és un lloc atractiu per impulsar-hi projectes i que té bons centres de recerca i professionals, però que les estructures institucionals són massa rígides, falta col·laboració dels sectors públic i privat i una política més definida.

Actualitzat
L'informe, titulat "Review of a Regional Innovation: Catalonia, Spain", destaca com a punts positius "l'elevat compromís polític" amb la innovació, l'existència de diversos centres de recerca i el "fons considerable" de científics qualificats.

També considera un punt fort el "nivell molt alt de creativitat", el dinamisme local i regional, expressat també amb la proliferació d'universitats arreu del territori, i la "solidesa" del sistema de salut pública català. Respecte a les inversions en R+D, el document explica que s'ha passat del 0,9% del PIB a l'1,61% en el període 1996-2006. 

Per contra, observa com a debilitats les "rigideses en el sector de les institucions", que es tradueix en la falta de mobilitat dels investigadors, en una inversió en R+D bona en el conjunt de l'Estat però encara inferior a la mitjana de l'OCDE, manca de "cultura de la innovació", com ho demostra el fet que es registren poques patents, i també poca cooperació entre els sectors públic i privat. 

A més, l'OCDE retreu a la Generalitat "manca de prioritats" a l'hora de dissenyar les polítiques d'innovació i també avisa que la productivitat a les empreses catalanes és baixa, sobretot a les petites i mitjanes empreses.
Anar al contingut