Els aliments lideren l'encariment de preus (ACN/Mariona Puig)

L'IPC se situa en el 10,5% a l'agost amb els aliments disparats: consulta què puja més

Entre la pujada dels preus dels aliments destaca, sobretot, l'encariment de la carn, el pa, els cereals, la llet, el formatge i els ous

Actualitzat

La inflació ha continuat disparada a l'agost: un 10,2% a Catalunya i un 10,5% a Espanya.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat una lleugera baixada de la inflació que ja va avançar fa unes setmanes, tot i això, l'índex interanual continua altíssim.

A Catalunya els preus van pujar el mes d'agost un 0,3% i el resultat dels últims dotze mesos queda en el 10,2%. És el segon mes consecutiu que està per sobre dels dos dígits i, per tant, continua a nivells de fa 36 anys.

Al conjunt d'Espanya els preus van pujar el mes d'agost també un 0,3% i l'índex interanual ha quedat en el 10,5%, una dècima més que la taxa avançada per l'INE. L'IPC d'agost puja, doncs, tres dècimes menys que el mes de juliol i és el tercer mes que està per sobre dels dos dígits.

 

En un any, el que més s'han encarit són l'energia i els aliments. Aquests últims van registrar a l'agost una pujada interanual del 13,8%, taxa tres dècimes superior a la del juliol i la més alta des del començament de la sèrie, el gener del 1994. Destaca, sobretot, l'encariment de la carn, el pa, els cereals, la llet, el formatge i els ous.

 

Pel que fa a l'electricitat, en el que portem d'any s'ha disparat un 60%, i el gas, prop d'un 24%; el gasoil és un 26% més car que fa un any i la gasolina, que ha moderat la pujada, s'ha encarit prop d'un 10% en relació amb l'agost de l'any passat.


Una forta sotragada per als consumidors

Les previsions oficials diuen que els pròxims mesos la inflació es continuarà moderant, però l'efecte d'empobriment de la població ja és un fet.

Als supermercats ja es detecta una actitud del consumidor més estalviadora, que prima les marques blanques com es fa en època de crisi.
I és que el creixement dels preus no ha anat acompanyat d'una millora dels salaris equivalent. L'últim càlcul sobre la pèrdua de poder adquisitiu a Espanya el va fer l'OCDE, que va estimar un empobriment mitjà del 4,5%.

Josep Oliver, catedràtic d'Economia de la UAB, admet que "el país s'ha empobrit". "Això implica que tothom d'alguna manera ha de pagar aquest empobriment, i ho pagaran més aquells que menys tenen", hi afegeix.


Les grans cadenes rebutgen el cistell de la compra

Ara, es debat la possibilitat de limitar el preu d'alguns aliments.

Pel que fa als preus de la cistella de la compra, aquest dilluns les grans cadenes de supermercats van rebutjar la proposta de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, de preus tancats per a una llista de productes. Argumenten que ja fan grans esforços per oferir preus molt competitius i que el problema és que els han augmentat els costos.

Com a mesura de xoc, reclamen que s'abaixi l'IVA, perquè diuen que beneficiaria tothom. La ministra els ha insistit que el cistell hauria de ser amb productes frescos i saludables i que és una proposta legal.

Mentrestant, el govern espanyol ha bonificat els abonaments de Rodalies i mitjana distància de Renfe, i també s'han reduït els preus dels títols de transport que més es fan servir. Aquestes mesures arriben mesos després que se subvencionés amb vint cèntims cada litre de gasolina que compren els conductors.

 

ARXIVAT A:
IPC Economia de butxaca
Anar al contingut