Un dona es mira el tiquet de la compra del supermercat
Un dona es mira el tiquet de la compra del supermercat

Yolanda Díaz negocia amb grans cadenes de supermercats una cistella de la compra assequible

La vicepresidenta segona i ministra de Treball del govern espanyol vol que les famílies puguin adquirir els aliments bàsics a preus pactats fins passat Nadal

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, avança amb pas ferm en la seva proposta perquè les famílies puguin comprar els aliments bàsics a preus assequibles almenys fins després de Nadal. De moment, li ha sortit un aliat, Carrefour, que s'ha avançat a la resta de cadenes de supermercats i oferirà a partir de dilluns una cistella amb 30 productes a 30 euros.

Díaz vol que les grans superfícies posin a la venda paquets on hi hagi carn, peix, ous, fruita i hortalisses i que cada setmana siguin diferents per afavorir una dieta variada i equilibrada. A més --ha detallat-- hi haurà d'haver opcions per a les persones celíaques.

La ministra de Treball, que s'ha reunit aquest dijous amb responsables de la companyia francesa acompanyada del ministre de Consum, ha explicat que busca arribar a un acord amb totes les cadenes de distribució perquè la iniciativa no acabi perjudicant els productors.

La ministra de Treball i el titular de Consum, amb directius de Carrefour Espanya (EFE/Rodrigo Jiménez)

"De cap manera pot ser a costa dels productors del nostre país. Això és a costa de la contribució que han de fer les empreses que tenen capacitat", ha remarcat.


Divisió dels socis de govern

A banda de la negociació amb les cadenes de supermercats, Díaz també haurà de convèncer els seus socis del govern espanyol.

Fins ara, la proposta ha aixecat recels de la part socialista, i fins i tot ha rebut crítiques de Podem. Pablo Echenique, a través de Twitter, ha avisat dels riscos que el topall dels preus pugui afectar el comerç de proximitat.


Una preocupació que comparteix amb Patxi López, portaveu del PSOE al Congrés. "Si es va sempre a comprar tot a les grans superfícies, amb qui es pot arribar a aquest pacte, que passa amb el petit comerç?", es preguntava López.

A la vicepresidenta segona també l'han acusat d'envair les competències del ministre d'Agricultura. Segons la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha fet un anunci "que no li correspon". La vicepresidenta segona s'ha defensat de forma contundent: "La butxaca dels espanyols competeix a tot el govern d'Espanya.", considera.

Dilluns té a l'agenda una reunió clau: amb la patronal de les grans superfícies i amb associacions de consumidors. El seu objectiu és aconseguir que la resta de cadenes posin en marxa cistelles amb preus limitats com la que ha anunciat Carrefour: el gegant dels supermercats ja havia arribat a un acord semblant amb l'executiu de França, i ara pot ser un element de pressió perquè els seus competidors acceptin la petició de Díaz.

ARXIVAT A:
ConsumEconomia de butxacaUnides PodemEnergia
Anar al contingut