Raül Romeva, suspès com a senador
Raül Romeva en la sessió de constitució del Senat
Madrid

Raül Romeva, suspès com a senador

La mesa dona 5 dies a ERC, que amb un senador menys no podria tenir grup propi, perquè torni a proposar els membres del grup

Actualitzat

La mesa del Senat ha seguit les recomanacions de l'informe dels lletrats de la cambra per suspendre automàticament Raül Romeva, tal com, com va passar la setmana passada amb els presos electes diputats al Congrés.

Així ho ha anunciat Cristina Narbona, portaveu de la mesa.

"La mesa del Senat ha procedit amb caràcter retroactiu a la suspensió dels drets i obligacions del senador Raül Romeva. La decisió ha comptat amb un vot en contra, del senador Imanol Landa, que fa de secretari a la mesa, per una falta d'acord sobre el fons de la qüestió."

La mesa ha estat reunida des de les 12 del migdia per estudiar l'informe dels lletrats de la cambra alta, favorable a la suspensió, segons l'article 384bis  de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim). Aquest article permet la suspensió indefinida, fins que canviï la situació que impedeixi aplicar la LECrim, és a dir, que Romeva surti de la presó.

 

Reunió de la mesa del Senat

 

El PSOE té majoria absoluta a la cambra i per a la suspensió només li calien els 4 membres socialistes dels 7 que té la mesa per tirar endavant la decisió. També han comptat amb els vots dels dos membres del PP. El senador Imanol Landa, del PNB i secretari de la mesa, hi ha votat en contra. Al Congrés aquest grup ja va criticar la suspensió d'Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez.

 

Romeva amb els companys del grup d'ERC en la constitució del Senat

 

Grup d'ERC amb l'ajuda de Bildu

Amb la suspensió de Romeva, ERC no podia crear grup propi, ja que passa de tenir 10 senadors, el mínim necessari, a 9. La mesa ha decidit donar 5 dies de termini perquè els republicans al Senat facin una nova proposta del seu grup:

"Hi ha un efecte immediat, ja que la suspensió és amb caràcter retroactiu. Això significa que el grup en el Senat d'ERC no pot constituir-se, ja que, al faltar un senador i havent prestat 4 senadors del seu grup a JxCat, no hi ha quòrum per constituir el grup d'Esquerra Republicana. S'entén que quan ERC va comunicar la composició del seu grup el 27 de maig passat no podria conèixer la circumstància que avui ha portat a la suspensió, i que per tant és raonable atorgar un termini de 5 dies perquè pugui tornar a fer una proposta de constitució del seu grup."

Demà el Parlament basc designarà la substituta de Jon Iñarritu al Senat. Aquest serà el nom que es posarà a la llista per arribar a la xifra de 10 senadors. Vui seran d'ERC i dos de Bildu. És la solució que es prendrà per poder constituir-se com a grup al Senat.

 

L'informe dels lletrats del Senat

L'article 384bis que van acabar aplicant al Congrés és el que va fer servir el jutge Pablo Llarena per suspendre els diputats al Parlament el juliol passat. Concretament, estableix la suspensió dels diputats un cop sigui ferma la interlocutòria de processament i s'hagi decretat la presó provisional per un delicte relacionat amb bandes armades o individus terroristes o rebels.

"El processat que estigués ostentant una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l'exercici d'aquest mentre duri la situació de presó".

L'informe recomana l'aplicació de la LECrim abans que el reglament de la cambra alta. El reglament del Senat contempla una altra via de suspensió a través del seu article 22. En aquest cas, però, la normativa requereix que hi hagi un suplicatori i, a diferència del Congrés, fa recaure la decisió en el ple del Senat, que l'ha d'aprovar per majoria absoluta, i no en la mesa.

El PP ja es va mostrar a favor que la mesa de la cambra alta apliqués la suspensió immediata tal com permet la LECrim. Els populars argumentaven que no cal un suplicatori per apartar Romeva de les seves funcions i afirmaven que el Tribunal Suprem només va autoritzar-lo a assistir al ple de constitució del 21 de maig i no a participar en actes parlamentaris posteriors.

Reconsideració

Tant ERC com JxCat ja han demanat la reconsideració de la decisió de la mesa del Congrés de suspendre'ls. Els republicans han avisat d'una possible vulneració del dret de participació i representació política. JxCat ha denunciat que l'article 384bis es circumscriu a "supòsits de terrorisme" i ha amenaçat d'anar al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

La mesa del Senat també té pendent abordar altres qüestions relacionades amb el funcionament habitual de la cambra alta --com la constitució dels grups parlamentaris-- i peticions relacionades amb les fórmules amb què alguns senadors van jurar o prometre el càrrec a la sessió de constitució.

A banda, la mesa té sobre la taula la petició d'ERC de reprovar el senador del PP Rafael Hernando, que va interrompre Romeva i va dir: "Que es foti, el desgraciat".

 

ARXIVAT A:
ERCJudici procésRaül Romeva
Anar al contingut