Forn podrà assistir a la constitució de l'Ajuntament de Barcelona
Oriol Junqueras, el 21 de maig, al Congrés dels Diputats, durant la sessió de constitució de la cambra baixa (Efe)

Junqueras demana per escrit al Congrés que reconsideri la suspensió dels diputats

RedaccióActualitzat

Després de suspendre els diputats presos, ara els lletrats del Congrés han d'aclarir quina serà la majoria absoluta a la cambra, en funció de si els parlamentaris suspesos renuncien a l'acta o no. Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull ja han dit que no ho faran, tot i no poder delegar el vot.

Oriol Junqueras, en canvi, té intenció de renunciar-hi perquè voldria assumir l'acta d'eurodiputat si surt escollit. Tot i això, Esquerra ha demanat a la mesa que reconsideri la seva decisió, igual que també pensa fer Junts per Catalunya.

ERC ha presentat aquest dissabte al migdia un escrit a la mesa del Congrés en què demana la reconsideració de la suspensió dels quatre diputats presos. El document, que està signat pel líder del partit, Oriol Junqueras, i el portaveu de la formació a la cambra baixa, Gabriel Rufián, argumenta que la suspensió no és aplicable ni d'acord amb el l'article 21 del reglament del Congrés, perquè el Tribunal Suprem no ho avala, ni d'acord amb l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, perquè la petició que van fer diputats de formacions com Cs, el PP i Vox no feia referència a aquesta normativa.

L'escrit indica que ni la resolució del Tribunal Suprem del 14 de maig ni l'escrit del president de la sala segona d'aquest tribunal, emès el 23 de maig de 2019, estableix que aquests diputats hagin de quedar suspesos d'acord amb aquest article. 

"La mesa s'ha extralimitat en el seu exercici d'acord amb l'article 31 del reglament en donar aplicació a una norma de naturalesa processal sense que hi hagi cap comunicació amb la cambra per part de l'ordre jurisdiccional que està coneixent el procés."

 Afegeix que l'article 12 del reglament del Congrés estableix que "el president del Congrés, un cop coneix la detenció d'un diputat o qualsevol altre actuació judicial o governativa que pugui obstaculitzar l'exercici del seu mandat, ha d'adoptar de seguida tantes mesures com siguin necessàries per salvaguardar els drets i prerrogatives de la cambra i els seus membres".

 

Què passarà amb els diputats suspesos?

Els republicans també exigeixen a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que "adopti de manera immediata les mesures que siguin necessàries per garantir els drets i prerrogatives d'Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sánchez i Jordi Turull".

A petició de la mesa, els lletrats del Congrés dels Diputats elaboren un nou informe. Han d'aclarir si, amb els diputats independentistes suspesos, la majoria absoluta de la cambra baixa a 174 diputats, un fet que aplanaria la investidura de Pedro Sánchez en primera volta, perquè ja no necessitaria la implicació dels vots d'Esquerra.

Aquí pot començar un nova batalla jurídica, d'intepretació del reglament, perquè és evident que PP i Cs no volen que es faciliti la investidura de Sánchez, ni volen que es modifiquin les majories de la cambra.

 

 

Al Senat, la majoria del PSOE és molt àmplia, el vot de Raül Romerva no és clau, però el senador d'Esquerra podria ser suspès dimecres, dia en què Manuel Cruz ha convocat la mesa de la cambra.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésOriol Junqueras
Anar al contingut