El Congrés suspèn Junqueras, Sànchez, Rull i Turull com a diputats
La presidenta de la cambra, Meritxell Batet

El Congrés suspèn Junqueras, Sànchez, Rull i Turull com a diputats

Junts per Catalunya i ERC demanaran la reconsideració de la mesa de la cambra baixa abans de recórrer davant del Tribunal Constitucional

RedaccióActualitzat

La mesa del Congrés suspèn els quatre diputats independentistes en presó preventiva després de la inhibició del Suprem i de l'informe dels lletrats de la cambra, segons l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal.

La presidenta de la cambra, Meritxell Batet, ha explicat que és la decisió més prudent, més garantista i amb més seguretat jurídica.

"La mesa del Congrés dels Diputats ha acordat declarar automàticament suspesos en l'exercici del càrrec, i, per tant, en els drets i deures establerts en el reglament de la cambra, els excel·lentíssims senyors Oriol Junqueras i Vies,  Josep Rull i Andreu,  Jordi Sànchez i Picanyol i Jordi Turull i Negre, amb efectes des del dia 21 de maig del 2019, en què van adquirir la plena condició de diputats, per concórrer les circumstàncies necessàries per a l'aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal."


Batet ha explicat que els representants d'Unides Podem han demanat més temps per estudiar la qüestió i han mostrat desacord per la rapidesa i la manca de consens. Hi han votat a favor PSOE, PP i Ciutadans.

La mesa ha encarregat als serveis jurídics un informe sobre com aquesta decisió afecta la composició de la cambra.


ERC i Junts per Catalunya han anunciat que presentaran una petició de reconsideració a la mesa del Congrés. Si la rebutja, presentaran un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional.


Reaccions

Oriol Junqueras
assegura que no els podran suspendre a Europa i que "és la millor manera de denunciar la repressió de l'estat espanyol".


Jordi Sànchez assegura que Marchena ha guanyat el pols a Batet i que "negar la presumpció d'innocència i tensar el reglament no resol res".

 

Jordi Sànchez i Oriol Junqueras entrant a l'hemicicle el dia de la sessió constitutiva del Congrés (Reuters)


Jordi Turull considera que "el 155" ja els ha "condemnat".


Les crítiques de Josep Rull han anat dirigides a la nova presidenta del Congrés.

 

Josep Rull prometent la Constitució (EFE)


El senador d'Esquerra Raül Romeva, que també està en presó preventiva, ha fet un tuit dient que l'estat espanyol està "obsessionat amb la suspensió de la democràcia."


Igual que Meritxell Batet, ​el president del Senat, Manuel Cruz, ha encarregat un informe als lletrats de la cambra alta per saber si s'ha de suspendre Raül Romeva com a senador. La mesa es reunirà dimecres que ve i analitzarà l'informe jurídic.

Mentrestant, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat la decisió de la mesa del Congrés d'"atac a la voluntat democràtica dels catalans" i ho considera intolerable.

 

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, diu que el PSOE continua anant de la mà de PP i Cs, continua en el bàndol del 155, i ha demanat el vot per Junqueras a les eleccions europees d'aquest diumenge.

 

Pablo Casado diu que l'oposició del PP ha aconseguit "la suspensió dels diputats presos per haver fet un cop d'estat" i assegura que no en passaran "ni una".

 

Albert Rivera assegura que no permetran ni un favor als partits separatistes després que han estat "el Suprem i els lletrats del Congrés els que han forçat Batet a aplicar la llei".

 

Ada Colau, candidata de Barcelona en Comú a les eleccions per l'Ajuntament de Barcelona, considera la decisió "'incomprensible", i creu que és un nou capítol de judicialització de la política.

 

Suprem i mesa es passen la pilota

Dilluns, el Tribunal Suprem va demanar al Congrés i al Senat que decidís sobre si suspenien els drets i deures dels cinc polítics presos d'ERC i Junts per Catalunya que està jutjant.

Dimecres, Batet va tornar la qüestió al Suprem al·legant que era "l'òrgan competent". La nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va convocar la mesa per a dijous al migdia per abordar la qüestió.

Primera reunió de la mesa del Congrés dels Diputats, aquest dimecres, l'endemà de la constitució de la cambra baixa (EFE)

 

I dijous Marchena va tornar la patata calenta a Batet. L'alt tribunal considera que és a la mesa del Congrés a qui pertoca prendre la decisió sobre la suspensió dels diputats presos.

Finalment, dijous la mesa va sol·licitar un informe als lletrats sobre la suspensió dels diputats presos i va demanar que es convoqués una nova reunió aquest divendres. L'informe dels lletrats d'aquest matí avala suspensió dels diputats presos.

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut