Marta Carnicé

L'In-Edit recull la revolució del funk carioca, a "Favela on blast"

El Festival Internacional In-Edit Beefeater de Cine Documental Musical que se celebra a Barcelona ha estrenat, en la secció oficial internacional, "Favela on blast", un documental que mostra el funk carioca a través del testimoni dels seus artistes provinents d'una seixantena de faveles de Rio.

Actualitzat
"Favela on blast" s'endinsa en el món del funk carioca des de les entranyes d'aquesta subcultura tant estesa al Brasil que ha emergit en l'ombra del silenci els últims 20 anys, però que ara parla "a tot volum".

Dirigida per Leandro HBL i Wesley Pentz, més conegut com Diplo, el documental treu a la llum la música i el ball que es viu en el món subterrani de la perifèria carioca, i ho fa buscant, entre una seixantena de faveles, els seus artistes: DJ, MC, productors i ballarins, carismàtics artistes que fan un veritable retrat de la música que ha emergit entre els joves d'una de les zones més desfavorides del planeta. "Favela on blast" mostra el funk carioca, que neix en la pobresa de la favela i, amb un estil i llenguatge propis, la relata amb arguments sovint relacionats amb el sexe. Un estil de música que mescla el Miami Bass dels 80 amb influències de la samba, la bossa nova i, de fet, de qualsevol tipus de música.

                       

Segons els seus protagonistes, la música vibrant del funk és alegria, la seva llar, la seva vida, la manera de passar-ho bé. Es tracta d'una vàlvula d'escapament de l'agonia i la misèria en què viuen immersos de prostitució i crim als carrers i fa de catalitzador de "la fe, l'alegria, la sensualitat, la sexualitat i el bon rotllo". La música serveix, a més, al documental per fer una mirada des de dins del món de les faveles, on fer un pas en fals pot suposar el final.

Hi ha uns 500 MC amb talent a cada favela que mouen una gran multitud de persones que ballen a un ritme frenètic molt sexual. "Abrete de piernas y relájate" és un mer exemple de tornada d'una de les melodies. Lletres acompanyades d'un ball eròtic amb gran moviment de malucs i que simulen també, sovint, l'acte sexual.

El funk segueix els passos de la samba, que també va sorgir de les faveles, però les autoritats brasilenyes veuen amb mals ulls aquesta tipus de música que, segons ells, incita a la violencia, i la persecució i la censura és brutal, com s'evidencia a "Favela on blast".

Tot i que és un pèl reiteratiu en imatges, el documental compta amb molts testimonis, diferents realitats en un entorn similar, que a un ritme frenètic explica el procés de creació de la música que mou milers de joves.
Anar al contingut