L'expresident de l'FMI Dominique Strauss-Kahn, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
L'expresident de l'FMI Dominique Strauss-Kahn, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Washington

L'FMI recomana a Espanya rebaixar la indemnització per acomiadament

El Fons Monetari Internacional considera la reforma del mercat laboral i del sector serveis com les àrees prioritàries d'actuació a Espanya. Per aquest motiu suggereix, entre d'altres, una reducció de la indemnització per acomiadament en els contractes indefinits i eliminar la negociació col·lectiva centralitzada i la vinculació entre salaris i inflació.

Actualitzat
En un informe elaborat per la institució dirigida per Dominique Strauss-Kahn destinat a l'anàlisi de les reformes prioritàries per estimular el creixement de la zona euro, l'FMI subratlla la necessitat que Espanya recuperi competitivitat i millori les seves exportacions.

En concret, l'informe considera una prioritat que Espanya reformi més a fons el seu mercat laboral amb l'objectiu de reduir el dualisme existent i estimular les contractacions indefinides "en línia amb les mesures adoptades pel govern el passat mes de juny". Així, l'FMI recomana a Espanya rebaixar la indemnització per acomiadament dels contractes indefinits fins a "almenys la mitjana de la UE", així com fer que l'increment de les indemnitzacions sigui gradual en els primers anys del contracte i prevenir l'excessiu ús de l'acomiadament improcedent. Així mateix, la institució demana la descentralització de la negociació i "eliminar la indexació automàtica" entre salaris i inflació.

D'altra banda, l'FMI també considera prioritària la reforma del sector serveis per al que recomana "una ambiciosa aplicació de la Directiva de Serveis de la UE", especialment per a rebaixar les barreres d'entrada a l'àrea del comerç minorista a escala local i regional . Així mateix, l'informe de la institució advoca per eliminar les restriccions sobre serveis professionals, reduint la qualificació exigida i retallant les diferències en la regulació aplicada entre les diferents regions.

Finalment, l'FMI recomana relaxar les restriccions en el mercat del lloguer d'habitatge pel que fa a l'obligació dels propietaris de renovar automàticament els lloguers durant els cinc primers anys de contracte, així com respecte al sostre de pujades anuals en la renda limitat a l'IPC.
Anar al contingut