L'extresorer del PP Luis Bárcenas arribant a l'Audiència Nacional
L'extresorer del PP Luis Bárcenas arribant a l'Audiència Nacional (Europa Press)

L'extresorer del PP Luis Bárcenas aconsegueix la semillibertat a meitat de la pena

Condemnat a 29 anys pel cas Gürtel, ha fet un programa de reinserció per a delinqüents econòmics que se li ha tingut en compte

Luis Bárcenas ha obtingut la semillibertat penitenciària després d'haver estat un total de sis anys a la presó. L'extresorer del PP ha seguit un programa de reinserció per a delinqüents econòmics, el mateix que va fer Iñaki Urdangarin, que se li ha tingut en compte per accedir al nou règim. 

Segons ha avançat el diari El País, el Ministeri de l'Interior ha acordat aplicar l'article 100.2 del Reglament Penitenciari després que ho recomanés, en la revisió de novembre, la Junta de Tractament de la presó de Soto del Real on compleix condemna.

Bárcenas, classificat en segon grau o règim ordinari, amb l'aplicació d'aquest article aconsegueix un règim de semillibertat similar al tercer grau que haurà de complir en un centre de reinserció social (CIS) on compleixen els presos en règim obert. 

Fins ara l'extresorer ha gaudit d'una vintena de permisos sense cap incidència i ha tingut un bon comportament. També ha seguit el programa de reinserció de delinqüents econòmics (PIDECO). Aquest curs, que es va posar en marxa el 2020, és voluntari i no comporta beneficis penitenciaris, però s'ha tingut en compte a l'hora de permetre flexibilitzar la situació penitenciària. 

La mesura és de compliment immediat, però la Fiscalia pot recórrer la decisió del Ministeri, primer, al jutge de vigilància penitenciària, i en segona instància, a l'Audiència Nacional. 

Bárcenas podrà acabar de complir la seva condemna fora de la presó de Soto del Real (Europa Press/Rafael Bastante)

Un centre de reinserció de Madrid

D'aquesta manera, Bárcenas abandonaria la presó de Soto del Real per acabar de complir la condemna en un Centre d'Inserció Social, que segons apunta El País, de fonts de la defensa de l'extresorer, podria ser el CIS Victoria Kent de Madrid.  

Allí es concretarà el pla que seguirà Bárcenas: les sortides diàries per anar a treballar, si ha de dormir a l'establiment i quants dies, o si tindrà algun sistema de control telemàtic, --com al que es va sotmetre Rodrigo Rato, condemnat per les targetes black en el cas Bankia--.

L'aplicació de l'article 100.2 a Bárcenas coincideix amb els primers permisos penitenciaris que li concedeixen a la seva dona, Rosalía Iglesias, des que va ingressar a la presó, el novembre del 2020, Condemnada també per la seva implicació en la trama Gürtel, Iglesias compleix una pena de 12 anys i 11 mesos.
   

6 anys de presó complerts

Bárcenas està complint una condemna de 29 anys i un mes de presó per la primera època del cas Gürtel sobre una xarxa de corrupció vinculada al PP. Ara ja ha complert la meitat de la pena màxima que pot estar privat llibertat, que és un màxim de 12 anys

Bárcenas va ingressar a la presó preventiva a mitjans del 2013 i la va abandonar sota fiança el 22 de gener del 2015. Després de la sentència de Gürtel de l'Audiència Nacional, va tornar a presó el maig del 2018, amb una condemna de 33 anys i 4 mesos de presó

El gener del 2020, el Tribunal Suprem, va rebaixar-li la pena a l'actual de 29 anys i un mes, i poc després va fixar el límit de compliment a 12 anys, que es correspon amb el triple de la pena més alta imposada, en aquest cas, la de blanqueig de capitals i contra la hisenda pública.

En total, Bárcenas haurà estat 6 anys privat de llibertat.

 

Més a prop de la llibertat condicional

Amb aquest pas, Bárcenas s'acosta més a la llibertat condicional que podria assolir el setembre de 2024 quan haurà complert dues terceres parts de la pena real de 12 anys. Aleshores, haurà de tenir ja el tercer grau, demostrar un bon comportament i haver participat en activitats laborals o culturals per a la reinserció.

Amb aquests requisits, excepte els de les activitats laborals o culturals, el setembre de 2025, quan haurà complert tres quartes parts de la condemna, Bárcenas podrà accedir a la llibertat condicional.  L'extresorer del PP haurà complert completament el setembre de 2028, aquesta condemna.
 

Arxiu de les causes de "la Caixa B" i "Kitchen"

Bárcenas tenia pendent fins a aquesta setmana la causa instruïda pel jutge Santiago Pedraz, que acaba d'arxivar la investigació al voltant d'empresaris que suposant nodrien la "caixa B" del PP per rebre contractes públics específics.

L'altre front judicial de Bárcenas és l'operació Kitchen, però en aquest cas com a víctima. El jutge Manuel García Castelló ha processat onze persones, amb l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz com a presumpte "cervell", per l'espionatge parapolicial que haurien dirigit contra l'extresorer i la seva família per robar-los la informació sensible sobre el PP i els seus dirigents que poguessin guardar.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPPGürtelLuis Bárcenas
Anar al contingut