Iñaki Urdangarin arribant a l'Hogar Don Orione, Pozuelo de Alarcón, per fer voluntariat el desembre del 2019 (EFE/JJ Guillén)

Semillibertat per a Urdangarin si fa un programa de rehabilitació de delictes econòmics

Fa uns dies que havia rebut un permís de quatre dies per passar el Nadal amb la família

AgènciesActualitzat

Institucions penitenciàries concedeix la semillibertat a Iñaki Urdangarin i podrà deixar la presó de Brieva, a Àvila, on compleix condemna. A Urdangarin, classificat com a pres de segon grau, se li ha concedit el 100.2 del reglament penitenciari, cosa que permet flexibilitzar el compliment de la condemna.

Així, Urdangarin no tornarà a la presó i dormirà des d'ara al Centre d'Inserció Social d'Alcalá d'Henares (Madrid), segons han informat a Europa Press fonts penitenciàries.

D'aquesta manera, Urdangarin podrà sortir diàriament a fer el seu voluntariat a l'Hogar Don Orione de Pozuelo d'Alarcón (Madrid). També podrà gaudir d'un cap de setmana lliure al mes.

Tot això, amb la condició que se sotmeti al programa de reinserció específic per delictes econòmics.

Iñaki Urdangarin compleix una condemna de cinc anys i deu mesos per corrupció en el cas Nóos. Va ingressar ara fa dos anys i mig a la presó de Brieva (Àvila) en un mòdul específic sense contacte amb la resta de presos.

El jutge de vigilància en va qüestionar l'aïllament

L'Audiència de Palma va rebutjar al setembre la progressió al tercer grau en entendre que "no es desprenia de la conducta global de l'intern una evolució prou favorable, de moment, que permetés inferir una capacitat per portar en endavant un règim de vida en semillibertat".

El titular del jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Castella i Lleó sí que va autoritzar al setembre la progressió al tercer grau, o règim de semillibertat, al tenir en compte el pagament de la responsabilitat civil per part d'Urdangarin abans del seu ingrés a la presó de dones de Brieva.

Precisament el jutge va destacar la duresa del règim de compliment en absolut aïllament, cosa que va atribuir a raons de seguretat i no com un tracte de favor per satisfer la seva voluntat.

L'advocat d'Iñaki Urdangarin en el cas Nóos, Mario Pascual Vives, va qüestionar la decisió contrària al tercer grau de l'Audiència de Palma, i va recordar que sí que havia estat acceptat per a altres condemnats, com l'expresident balear Jaume Matas i l'exsoci del marit de la infanta Cristina, Diego Torres.

Urdangarin va triar la presó de dones de Brieva per complir la seva condemna, i hi va ingressar per primera vegada el 18 de juny del 2018. Des d'aleshores ha gaudit de diversos permisos tot i l'afectació que ha causat, com a la resta d'interns, la pandèmia de la Covid- 19.

Per aquest motiu ha estat al desembre deu dies aïllat després d'un positiu d'un treballador a l'Hogar Don Orione. El setembre del 2019 se li va autoritzar, en aplicació de l'article 117 del reglament penitenciari --i amb l'oposició de la Fiscalia--, que sortís dues vegades a la setmana de la presó avilesa per fer voluntariat en aquesta ONG de Pozuelo de Alarcón.

El Nadal d'aquest any va obtenir el seu primer permís ordinari de quatre dies.

ARXIVAT A:
UrdangarinMonarquiaCorrupcióNóos
Anar al contingut