Luis Bárcenas, durant la seva declaració a l'Audiència Nacional
Luis Bárcenas, durant la seva declaració a l'Audiència Nacional

Bárcenas reivindica que gràcies a ell es pot jutjar la caixa B del Partit Popular

L'extresorer del PP defensa la veracitat dels seus "papers" i acusa de "covardia" l'antiga cúpula del PP

RedaccióActualitzat

Tres quarts d'hora ha necessitat aquest dimarts Luis Bárcenas per acabar d'explicar-se davant la justícia sobre la caixa B del Partit Popular.

Després que dilluns va respondre les preguntes de la Fiscalia durant tres hores i mitja, la segona i última part de la seva declaració ha estat molt més breu.

La quarta sessió del judici dels "papers de Bárcenas", la segona en què l'extresorer ha declarat, ha començat amb les preguntes de l'Advocacia de l'Estat.

Han estat una mica més de deu minuts, després dels quals Bárcenas ha començat a respondre al seu advocat, Gustavo Galán.


Els papers són veritat

Responent les preguntes del seu advocat, Bárcenas ha volgut posar en valor la veracitat dels seus papers. I ha remarcat que tot el que hi apareix és veritat, que no es pot dir que una cosa sí i una altra no.

A tall d'exemple, ha afirmat:

"No pot ser que les quantitats percebudes pel senyor Rajoy no siguin certes, però sigui certa l'apropiació indeguda del senyor Lapuerta."


I ha afegit: "Els papers valen. El que hi ha anotat és veraç des del principi fins al final. O val tot o no val res."


Cap animadversió

Bárcenas, d'altra banda, ha volgut remarcar que la seva col·laboració "ha estat plena des del primer moment" i que no ha de demostrar la seva col·laboració "per guanyar cap tipus d'atenuant".

Ha defensat, a més, que "darrere d'això no hi ha res delirant d'acords amb el fiscal general de l'Estat per perjudicar el PP a les eleccions".

 

L'advocat de Bárcenas, Gustavo Galán, parla amb periodistes a l'exterior de l'Audiència Nacional (EFE/Chema Moya)


I ha afegit que amb l'últim escrit a la Fiscalia de fa unes setmanes només ha volgut deixar clar que la seva actitud és "mantenir la línia de col·laboració que va començar el 15 de juliol de 2013".

També ha assegurat que no el mou "cap animadversió" cap al PP ni cap a ningú en particular.

"Perjudicar les persones que han estat companyes de partit durant 32 anys i amb algunes de les quals m'ha unit una amistat molt estreta, en cap cas."


Ha tingut interès, a més, a deixar clar que sempre s'ha referit, només, a l'antiga cúpula del PP, mai a l'actual.


"Covardia"

L'extresorer del PP ha acusat l'antiga cúpula popular de "covardia" per no reconèixer que s'han equivocat, que s'han finançat irregularment i que sabien què feien.

Parla de "la covardia d'una sèrie de persones", entre les quals estaria Mariano Rajoy, perquè diu que reconèixer els delictes comesos ja no tindria conseqüències penals perquè ja han prescrit, i tampoc en tindria de polítiques, perquè les persones que integraven l'antiga cúpula popular ja no estan en política.

I en aquest moment encara ha tornat a parlar de "l'antiga cúpula" i ha afegit: "Insisteixo, l'antiga cúpula."


El segon a declarar, Urquijo

Un cop acabada la declaració de Bárcenas, el jutge ha cridat a declarar Gonzalo Urquijo Fernández de Córdoba, arquitecte i un dels administradors de l'empresa Unifica, que va fer la reforma de la seu del PP al carrer Génova de Madrid.

Igual que Bárcenas, s'ha negat a respondre a les acusacions populars, i ha explicat que respondria "exclusivament" a qüestions relatives a les  obres efectuades a les plantes segona i cinquena de Génova, per les quals està acusat.

Urquijo i la seva sòcia, Belén García, la Fiscalia demana tres anys i deu mesos de presó.


Mig milió d'euros per manipular els "papers"

El primer dia de la seva declaració sobre la comptabilitat opaca del PP, Bárcenas va declarar durant tres hores i mitja, responent les preguntes del fiscal Antonio Romeral.

Va assegurar que la caixa B la va posar en marxa el primer secretari general del partit després de la transformació d'Alianza Popular, Francisco Álvarez-Cascos, i que els seus successors, fins a María Dolores de Cospedal inclosa, la van mantenir i en van cobrar sobresous.

Uns sobresous que ell va lliurar personalment, entre d'altres, a Mariano Rajoy, expresident del govern espanyol.

L'exgerent -quan el tresorer era Álvaro Lapuerta- i extresorer del PP també va explicar que van oferir-li mig milió d'euros per manipular els seus papers sobre la comptabilitat en negre.

El judici sobre la caixa B del PP, amb la qual també s'hauria pagat bona part de la reforma de la seu del carrer Génova de Madrid, es fa a les instal·lacions de l'Audiència Nacional a la localitat madrilenya de San Fernando de Henares.

El judici havia començat el 8 de febrer, però només se'n van poder fer dues sessions, dedicades a les qüestions prèvies, a causa de la malaltia d'un altre dels acusats, Cristóbal Páez, exgerent del PP. Es va reprendre aquest dilluns, just un mes després.

Abans que Bárcenas comencés a declarar el jutge va descartar fer un acarament entre l'extresorer popular i Rajoy.

ARXIVAT A:
CorrupcióPPMariano Rajoy
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut