L'Havana

L'expresident cubà Fidel Castro ha mort als 90 anys

El funeral per Fidel Castro es farà el 4 de desembre, després de nou dies de dol

Actualitzat

L'expresident de Cuba Fidel Castro ha mort a l'Havana als 90 anys. Ho ha anunciat aquesta matinada el seu germà i successor en el càrrec, Raúl Castro, que, visiblement emocionat, ha comparegut per televisió. Raúl Castro no ha precisat les causes de la mort.

El pare de la Revolució Cubana ha mort a quarts de cinc hora d'aquí i serà incinerat, per exprés desig seu, aquest dissabte mateix a l'Havana.

El funeral oficial per Fidel Castro es farà el diumenge 4 de desembre a Santiago de Cuba. Abans, una processó amb les cendres de Castro recorrerà el país durant quatre dies en un homenatge pòstum que rememora la Caravana de la Llibertat del gener del 1959.

Durant la vigència del dol nacional cessaran les activitats i espectacles públics i onejarà la bandera a mitja asta als edificis públics i establiments militars, segons ha anunciat la Comissió Organitzadora del Comitè Central del Partit Comunista Cubà.

 

Fidel Castro havia deixat el poder l'any 2006 a causa del seu estat de salut, després d'haver portat les regnes del país durant pràcticament mig segle. L'any 2011 va renunciar a l'últim càrrec que encara retenia, el de primer secretari del Partit Comunista.

L'última vegada que es va poder veure Fidel Castro en públic va ser el dia 15 passat, quan va rebre a la seva residència el president del Vietnam. La reacció internacional a la seva mort ha estat lenta, els primers a valorar la figura de Castro han estat els líders llatinoamericans Nicolás Maduro, Rafael Correa i Enrique Peña Nieto.

Líder de la Revolució

Castro va dirigir el país caribeny durant gairebé mig segle, des del 1959 fins que va assumir la presidència de Cuba i la direcció del Partit Comunista el seu germà Raúl.

Castro va néixer el 1926, fill d'un terratinent d'origen gallec. Va entrar a la presó l'any 1952 per la seva oposició al dictador Fulgencio Batista. Allà va fundar el Moviment Revolucionari. La guerrilla encapçalada per Fidel va entrar a l'Havana el 8 de gener de 1959 en el que es considera l'inici de la Revolució Cubana.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut