Fidel Castro
Fidel Castro
L'Havana

L'elogi de la Revolució: les cançons de Fidel

RedaccióActualitzat

La Revolució Cubana ha marcat els llibres d'història, però també el món de l'art i la cultura. L'èpica dels barbuts atrinxerats a Sierra Maestra fent la guerrilla al règim de Batista va transcendir les pàgines dels diaris. Des de llavors han passat més de 50 anys. Repassem la història del castrisme en cançons dedicades al règim... i de denúncia contra ell.

"Y en eso llego Fidel", de Carlos Puebla, és segurament la cançó més coneguda d'elogi al Comandante. Puebla, conegut com el cantant de la Revolució Cubana, també és autor d'"¡Hasta siempre!", dedicada al Che Guevara

La banda xilena Quilapayún va dedicar "Un son para Cuba", on expliquen com Castro i quinze homes més van iniciar la Revolució Cubana a Sierra Maestra.

El cubà Silvio Rodríguez també va dedicar una canço a Fidel Castro amb fragments com aquests: "Hi va haver la història d'un cop, va sentir en el seu cap vidres mòlts i va comprendre que la guerra era la pau del futur".

El 2006, un dels seus amics, Hugo Chávez, li dedicava aquesta cançó de Lloviznando Cantos

Castro ha mort als 90 anys. Fa poc, artistes cubans li van dedicar una cançó pel seu aniversari. La lletra diu: "Hi ha un home que llança la fe, directa a les estrelles. I un Fidel que vibra a la muntanya, regalant l'esperança d'una nova albada".

Però no totes les cançons són elogioses amb el règim. "Cuando salí de Cuba" explica com Luís Aguilé va decidir marxar del país. Pren més força encara en una de les veus de l'exili, Celia Cruz. La música de la cantant cubana va arribar a estar prohibida al país. 

Anar al contingut