El Caire

L'exèrcit egipci desplega tancs i blindats al voltant del palau presidencial

Partidaris i detractors del president Mohamed Mursi s'enfronten a les proximitats del palau presidencial, on en les darreres hores hi ha hagut almenys quatre morts i desenes de ferits.

RedaccióActualitzat
Hores de molta tensió a Egipte. L'exèrcit egipci desplega tancs i blindats al voltant del palau presidencial, on es concentren les protestes i enfrontaments entre partidaris i detractors de l'islamista Mohamed Mursi. Segons l'agència oficial egípcia, es tracta d'assegurar les instal·lacions, on des de fa dies acampen a l'exterior centenars d'opositors reclamant la dimissió del president, l'islamista Mohamed Mursi.

Cinc morts i 450 ferits

Precisament aquesta matinada hi ha hagut almenys cinc víctimes mortals en els aldarulls, sembla que manifestants contraris a Mursi, i també prop de 500 ferits. Els enfrontaments han passat davant del palau presidencial, on hi ha hagut trets i llançament de còctels Molotov en el que ha estat la pitjor nit de violència des que va començar la crisi a Egipte per l'intent de Mursi de dotar-se de poders pràcticament absoluts.

Els incidents han començat quan persones afins als grups islamistes que donen suport al president Mursi han desmantellat per la força l'acampada que els opositors havien instal·lat davant el palau presidencial.

Cal tenir en compte que els simpatitzants dels Germans Musulmans han convocat tres manifestacions simultànies per contrarestar la mobilització opositora.

La violència s'estén

La violència ja s'ha estès a altres punts del país, i en llocs com Ismailia o Suez hi ha hagut atacs contra els edificis dels Germans Musulmans, el partit de Mursi, que defensen la legitimitat del referèndum del dia 15 per aprovar la nova Constitució.

La protesta al carrer s'ha traslladat amb força a l'escenari polític. Els líders de l'oposició han assegurat que continuaran la lluita fins que Mohamed Mursi hagi revocat els amplis poders dels quals s'ha dotat fins que s'aprovi la Constitució. L'oposició considera que el text complau massa els islamistes i reclama que la Carta Magna es redacti amb criteris més amplis i que recullin els drets de tots els egipcis.

En una tensa roda de premsa, el premi Nobel de la Pau Mohamed el-Baradei, l'exsecretari general de la Lliga Àrab Amro Musa i l'excandidat a la presidència de l'esquerra Hamdin Sabahi han destacat que el "règim, autoritari i repressiu, perd legitimitat dia a dia". L'oposició ha assegurat que utilitzarà "tots els mitjans legítims", inclosa la vaga general, perquè Mursi faci marxa enrere en la intenció de blindar els seus poders davant de les cambres i la justícia fins que entri en vigor la nova Constitució.

"Demano a Mursi que comparegui i anunciï les bases del diàleg nacional", ha dit El-Baradei, després que el vicepresident egipci, Mahmud Meki, va posar damunt la taula una confusa oferta per negociar amb l'oposició els articles més polèmics de la Carta Magna.

Per la seva banda, l'exsecretari general de la Lliga Àrab Amro Musa considera que "no es pot imposar una Constitució que no té unanimitat. Estem oberts a dialogar sobre unes bases determinades, però primer cal revocar la declaració constitucional i el referèndum sobre la Constitució", previst per al 15 de desembre.

Des del govern, diuen que es poden fer modificacions a la Constitució, però un cop s'hagi aprovat i el Parlament estigui en marxa. Tot i les diferències, creuen que hi ha marge per al consens. El vicepresident Mahmud Meki ha dit, en aquest sentit: "Tinc confiança que, si no és en les pròximes hores, veurem la fi d'aquesta crisi i un acord en els pròxims dies."

Però el conflicte sembla lluny de resoldre's, després d'una nit com aquesta i quan falten poques setmanes perquè faci dos anys de la revolta que va fer caure el faraó Hosni Mubarak.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut