Ríos Montt s'ha declarat innocent de genocidi durant el judici. (Foto: Reuters)
Ríos Montt s'ha declarat innocent de genocidi durant el judici. (Foto: Reuters)
Guatemala

L'exdictador guatemalenc Ríos Montt es declara innocent de genocidi i crims de guerra

"Em declaro innocent. Mai he tingut la intenció ni el propòsit de destruir una ètnia del país. Mai ho vaig fer". Amb aquestes paraules s'ha defensat l'exdictador guatemalenc José Efraín Ríos Montt de les acusacions dels delictes de genocidi i crims de guerra. La fiscalia demana 75 anys de presó pel general colpista. Exposades les conclusions de les diferents parts, el tribunal podria emetre la sentència en les pròximes hores.

RedaccióActualitzat
El judici per genocidi i crims de guerra contra l'exdictador guatemalenc Efraín Ríos Montt ha entrat en la seva fase final. La fiscalia ha demanat 75 anys de presó, mentre que la defensa ha proclamat la innocència del seu client i ha demanat l'absolució per considerar que no hi ha proves contra ell. Ríos Montt, de 86 anys, és acusat d'haver ordenat la matança de prop de 2.000 indígenes en la guerra bruta de l'exèrcit contra la insurgència, a començaments de la dècada dels anys 80.

En la seva declaració, l'exdictador ha negat amb vehemència ser un genocida: "Em declaro innocent. Mai he tingut la intenció ni el propòsit de destruir una ètnia del país". El general ha assegurat que "mai" va autoritzar, firmar, proposar ni ordenar "que s'atemptés contra una raça, una ètnia o una religió". "Mai ho vaig fer, i de tot el que han dit no hi ha cap prova que demostra la meva participació", ha remarcat Ríos Montt, que va governar "de facto" Guatemala entre el març del 1982 i l'agost del 1983.

En relació amb la suposada matança d'indígenes ixils, l'advocat del general, Francisco García Gudiel, ha reconegut a les seves conclusions que durant la guerra interna que viure Guatemala entre el 1960 i el 1996 "hi va haver excessos de les dues parts", però ha destacat que no es va cometre genocidi ni delictes contra la humanitat. Tant l'advocat com Ríos Montt han responsabilitzat els guerrillers insurgents a la zona indígena d'haver involucrat els civils en la guerra.

Un cop fetes públiques les conclusions de les parts, el tribunal s'ha retirat a deliberar. La sentència es podria emetre en les pròximes hores.
Anar al contingut