Brussel·les

L'Eurogrup adverteix que no veu "gaires suports" per a una quitança a Grècia

El cap de l'Eurogrup diu que Grècia ha de complir les regles i que el més urgent és ampliar la pròrroga del rescat

Actualitzat

Els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona han fet aquest dilluns la seva primera reunió després de la victòria de Syriza a les eleccions gregues. L'eurozona està "disposada a treballar" amb el nou govern grec de manera constructiva i positiva, ha assegurat el comissari europeu d'Economia, Pierre Moscovici.

Les promeses del nou primer ministre grec, Alexis Tsipras, preocupen. El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha afirmat que no creu que "hi hagi gaire suport" per a una quitança del deute grec i s'ha mostrat disposat a parlar d'una possible renegociació del rescat "quan el nou govern grec estigui en marxa".

"No crec que hi hagi gaire suport a l'eurozona per a una quitança del deute en el valor nominal, i si volen canviar els termes del rescat, no ho negociaré amb vostès davant de les càmeres, però començaré a parlar amb ells quan hagin pres possessió i estiguin treballant", ha assenyalat Dijsselbloem.

El cap de l'Eurogrup ha subratllat que Grècia ha de complir les regles i que ara com ara el més urgent és ampliar la pròrroga del rescat

L'ampliació del segon rescat grec expira el 28 de febrer, però el fet que Alexis Tsipras hagi jurat ja el seu càrrec i que aquest dimarts es proposi anunciar el seu gabinet, ha permès a l'eurozona guanyar una mica de temps, ha afegit Dijsselbloem, que ha afirmat que ja ha parlat amb el "possible" nou ministre de finances grec, Yanis Varoufakis, per fer un primer contacte.

Dijsselbloem no ha pogut concretar quan podria tornar la troica a Grècia, però el que ha s'ha confirmat és que el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, viatjarà a finals d'aquesta setmana a Atenes.

De la seva banda, el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, ha recordat a Atenes que "en aquests moments, Grècia no té accés als mercats i hi ha necessitats importats en els pròxims mesos", unes necessitats que De Guindos ha xifrat en uns "10.000 milions d'euros addicionals fins a finals d'agost".

Espanya ha donat uns 26.000 milions d'euros directament o indirectament a Grècia, "el que ens gastem en prestacions de desocupació en un any en un país que té un atur del 23,7%", i això demostra la solidaritat d'Espanya.

La CE, disposada a continuar ajudant

També ha reaccionat a la clara victòria de Syriza la Comissió Europea, que ha subratllat el seu "respecte" pel resultat de les eleccions. La CE, que forma part de la triada de creditors, la troica, que controlen el compliment de les condicions associades al segon rescat grec, ha subratllat que "Grècia ha fet un progrés notable en els últims anys i estem preparats per continuar assistint-la en els desafiaments pendents".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut