El conjunt arquitectònic passarà a formar part d'un projecte immersiu a finals d'any
El conjunt arquitectònic passarà a formar part d'un projecte immersiu a finals d'any (Departament de Cultura)

L'església d'Escaladei reneix de la runa: així ha quedat una joia del renaixement català

L'església de la Cartoixa d'Escaladei recupera "l'esplendor" amb la restitució i descoberta de tres capelles gòtiques

Anna MasipActualitzat

La cartoixa d'Escaladei al Priorat, considerada la primera de la Península i una joia del renaixement català, ha inaugurat aquest divendres la restauració de l'església del conjunt monumental. La intervenció ha permès recuperar i restituir molts materials originals renaixentistes i s'han descobert tres capelles gòtiques de principi del segle XV.

Les obres han durat 4 anys i posen punt final a un projecte de recerca i rehabilitació de la cartoixa coincidint amb la celebració dels 830 anys de la seva fundació. 

S'ha recuperat la coberta original i la morfologia del segle XVIII de l'església. Les obres també han comportat la descoberta del paviment, i en la zona de l'altar s'han pogut recuperar nombrosos elements arquitectònics i decoratius del temple original, com bocins de barana o mosaics, alguns enterrats sota 4 metres de runa.

Exterior de l'església de la Cartoixa d'Escaladei després de les obres de rehabilitació
Exterior de l'església de la Cartoixa d'Escaladei després de les obres de rehabilitació (Departament de Cultura)

Segons el Departament de Cultura, la restauració pren especial rellevància, més enllà del valor patrimonial, perquè l'espai estava totalment en ruïnes a conseqüència de la destrucció, abandonament i espoli després de la desamortització eclesiàstica del 1835. 


Així es veu ara l'església

Interior de l'església de la Cartoixa d'Escaladei després de les obres de rehabilitació
Interior de l'església de la cartoixa d'Escaladei després de les obres de rehabilitació (Departament de Cultura)
(Departament de Cultura)
El conjunt arquitectònic de la Cartoixa
El conjunt arquitectònic de la cartoixa (Departament de Cultura)

L'únic monestir cartoixà accessible al públic a Catalunya

Aquest cap de setmana hi ha portes obertes perquè la ciutadania pugui visitar per primera vegada aquest espai.

El 2007, coincidint amb l'impuls de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la Unesco, el Departament de Cultura va redactar el pla director del monument. Dins el pla director s'han fet altres restauracions destacades com la recuperació del claustre menor, la sala capitular i el refetor i l'enjardinament dels accessos del monument entre altres. 

Les obres impulsades pel Departament de Cultura estan coordinades per l'Institut Català del Sòl amb una inversió de 4.323.385 euros. El Departament de Cultura ha aportat 3.229.703 i el Ministeri de Transport i Mobilitat Sostenible, 1.093.682.

Actualment es treballa en un nou projecte per fer de la visita a la cartoixa una experiència única que està previst obrir-la al públic a finals d'any.

 

ARXIVAT A:
CulturaPatrimoni
Anar al contingut