Xinxes en un sofà llit, en un apartament fumigat als afores de París (Reuters/Stephanie Lecocq)

Les xinxes campen pel transport públic de París: "Quan arribi a casa rentaré tota la roba"

Usuaris del metro, el tren d'alta velocitat, els autobusos o els cinemes han penjat imatges d'aquests paràsits passejant-se tranquil·lament per butaques i seients

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Una plaga de xinxes al transport públic de París ha posat en alerta les autoritats franceses, que han promès mesures excepcionals per erradicar la presència d'aquests insectes del metro, els autobusos i fins i tot dels cinemes de la ciutat.

De fet, han estat els usuaris els que han donat la veu d'alarma, en penjar a les xarxes socials imatges d'aquests paràsits passejant-se tranquil·lament pels seients del metro o del tren d'alta velocitat, les butaques de les sales de cinema o fins a tot per l'aeroport Charles de Gaulle.

 


Quan falta menys d'un any per acollir els Jocs Olímpics, la capital francesa no es pot permetre la mala imatge que està donant l'extensió d'aquesta plaga, com ha reconegut el tinent d'alcalde de París, Emmanuel Grégoire, en una carta dirigida a la primera ministra, Élisabeth Borne:

"L'Estat necessita urgentment posar en marxa un pla d'acció contra aquesta xacra, ja que França es prepara per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics el 2024."


El ministre de Transports, Clément Beaune, s'ha compromès a reunir-se, la setmana vinent, amb els operadors de transports "per informar de les accions a emprendre" per garantir el servei de viatgers i "calmar i protegir" la ciutadania.

 

Se'ls colen a la roba fins a casa, en un cercle viciós

A l'estació de tren de París Gare de Lió, els viatgers reconeixen que estan preocupats, no només per si les xinxes els piquen, sinó també per si se'ls colen a la roba o l'equipatge i se les acaben enduent a casa.

1 de cada 10 llars franceses ha tingut xinxes en els últims cinc anys, segons l'agència Anses (Reuters/Stephanie Lecocq)

Com la Laura Mmadi, que ha assegurat a l'agència Reuters que rentarà tota la roba quan arribi a casa:

"Em preocupa molt. He agafat un Ouigo, vinc de Madrid i tinc l'equipatge ben tancat per evitar que les xinxes s'hi colin i m'entrin a casa. I quan arribi a casa, hauré de rentar tota la meva roba."

O la Sohie Ruscica, que reconeix haver-se "estressat" durant el trajecte vigilant si es movia alguna cosa al seient perquè li havien dit que "n'hi havia per tot arreu".

Sacha Krief, responsable d'una botiga de control de plagues, explica que la gent comença a estar "paranoica": "Tothom està en pànic."

El ministre de Transports es reunirà amb les operadores per explicar-los les mesures a prendre (Reuters)

El turisme i la resistència als insecticides en dificulten el control

Les xinxes també són en molts habitatges de París. Segons un estudi fet públic al juliol per l'agència de salut publica Anses, en els últims cinc anys --entre el 2017 i el 2022--, les xinxes han infestat una de cada 10 llars franceses.


Aquesta proliferació no és una qüestió d'higiene, aclareix aquesta entitat, sinó que s'explica, sobretot, per l'augment de la mobilitat i el turisme, la resistència creixent d'aquests paràsits als insecticides, l'alt cost d'exterminar-los --que calculen en uns 866 euros de mitjana per llar-- i l'estigmatització de les víctimes d'aquesta plaga, que no expliquen que la pateixen a casa perquè no se les assenyali, cosa que en retarda el control i en beneficia la proliferació.

També s'han trobat xinxes en algunes sales de cinema de la capital francesa (Reuters)

Per això, l'agència recomana que es creï un mecanisme de declaració obligatòria, prioritzar mètodes alternatius als insecticides químics per exterminar-les --com la calor seca o la congelació-- i ajudes econòmiques a les llars amb menys recursos.

També el tinent d'alcalde de París, Emmanuel Grégoire, ha demanat a les asseguradores que incloguin la cobertura de xinxes a les pòlisses d'assegurança de la llar, perquè les persones amb ingressos baixos puguin accedir als serveis de les empreses de control de plagues.

 

ARXIVAT A:
SalutFrança
Anar al contingut