Simulació de la nova biblioteca pública de Barcelona (Ministeri de Cultura)

Les obres de la Biblioteca de l'Estat a Barcelona comencen 30 anys després d'anunciar-se

Es preveu que el nou equipament, al costat de l'Estació de França, estarà enllestit d'aquí cinc anys

El projecte per construir la Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona arrenca aquest mes de setembre, trenta anys després d'anunciar-se.

La biblioteca estarà situada al costat de l'Estació de França, a la banda que dona al Parc de la Ciutadella.

El 14 de setembre es començarà per enderrocar l'edifici que hi ha ara i a preparar els terrenys. Es calcula que això pot trigar mig any, fins que comencin les obres de construcció del nou equipament, amb la previsió que estigui enllestit el 2027.

El nou equipament tindrà tres edificis i 16.000 metres quadrats útils, amb capacitat per uns 600.000 volums.

Així serà la façana de la biblioteca (Ministeri de Cultura)

El projecte arquitectònic, que es va sotmetre a concurs públic, és obra de l'estudi Nítidus, que lidera Josep Maria Miró, que l'havia presentat fa més de deu anys i l'ha actualitzat.

"És un edifici flexible, com ho és un estudi de televisió o un escenari, que permetrà muntar un escalèxtric o un acte. El confort és una altra de les claus", ha explicat Miró.

L'Estat hi aporta 55 milions d'euros per a la construcció, en un projecte on també estan implicats la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha recordat que el llavors ministre Jorge Semprún ja va parlar de la necessitat de construir la biblioteca el 1989 i ha subratllat el suport i compromís de les tres administracions, Govern espanyol, Generalitat i Ajuntament, per desencallar el projecte i "fer una biblioteca per al segle XXI".

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha augurat que serà un dels equipaments culturals amb més impacte en la ciutadania.


Encara no se sap quin nom durà la biblioteca. Iceta ha dit que li agradaria que portés el nom propi d'algú que s'hagi distingit per la seva contribució en favor de la cultura i sigui representatiu, però que ho parlaran les tres administracions i "quan hi hagi consens ho comunicaran".

ARXIVAT A:
LiteraturaUrbanisme Arquitectura
Anar al contingut