Les Magues de Gener que han participat en la manifestació de protesta (Europa Press/Jorge Gil)
València

Les Magues de Gener es manifesten a València després de quedar-se sense cavalcada

L'Ajuntament, del PP i Vox, va denegar els permisos per fer la cavalcada laica que s'havia recuperat quan Compromís presidia el govern municipal

RedaccióActualitzat

Sense carrosses, però les Magues de Gener han sortit al carrer a València, en una manifestació reivindicativa per la llibertat d'expressió.

L'organització d'aquesta alternativa laica a la cavalcada dels Reis Mags va demanar els permisos municipals per desfilar aquest diumenge 14 de gener, però l'Ajuntament, amb majoria del PP i Vox, va impedir el recorregut pel centre. Va al·legar que coincidia amb el període de rebaixes i que tenia els informes negatius de Mobilitat i la policia local.

La trentena de col·lectius implicats en la Festa de la Infantesa, que inclou la cavalcada, ho consideren un acte de censura i han respost amb una manifestació el dia 14 mateix, amb el lema "Pel dret a la celebració de la festa de les Magues de Gener", que ha seguit un recorregut diferent del que havien plantejat.

Han volgut deixar clar que no han fet una cavalcada, però hi havia les magues republicanes, Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat, a més de batucades, muixerangues, gegants i capgrossos i grups diversos, amb ambient de festa i centenars de participants.

La pancarta per la llibertat d'expressió que ha encapçalat la manifestació (Europa Press/Jorge Gil)

La cavalcada de les Magues de Gener, que es feia a la Segona República espanyola, es va recuperar l'any 2016, amb l'alcalde Joan Ribó, de Compromís. L'any passat encara es va celebrar, però l'alcaldessa María José Catalá, del PP, va deixar clar que no donava suport a la festa.

L'exalcalde valencià ha participat en la protesta, on també hi havia altres polítics de Compromís i Esquerra Unida.


L'organització ha recollit més de 7.000 euros amb micromecenatge, a través de goteo.cc/cavalcada, per fer aquests actes, que no han rebut ajudes públiques.

Balls i música a la manifestació d'aquest diumenge (Europa Press/Jorge Gil)
ARXIVAT A:
Cultura popularPaís Valencià
Anar al contingut