La pluja i el vent han fet caure el castanyer d'Anna Frank.
La pluja i el vent han fet caure el castanyer d'Anna Frank.
Amsterdam

Les fortes pluges i el vent acaben amb la vida del castanyer d'Anna Frank

Aquest dilluns ha mort l'arbre de la casa d'Anna Frank a Amsterdam que esmentava al seu popular diari, on explica la persecució de què va ser víctima per part del règim nazi. Durant els últims dos anys els veïns s'havien oposat a la decisió de l'Ajuntament de talar aquest castanyer, de 150 anys de vida, per qüestions de seguretat. I és que l'exemplar estava força malalt. Ara, finalment la pluja i el vent l'han fet caure. Anna Frank va descriure i va esmentar l'arbre centenari a les pàgines del popular diari que va escriure entre els anys 1942 i 1944.

Actualitzat
Al maig del 1944, Anna Frank, l'autora del diari més famós de la història, escrivia "el castanyer ja ha florit. Està curull de fulles i és encara més formós que l'any passat". De fet, en el llibre "El diari d'Anna Frank", la història en primera persona d'una nena jueva que va estar amagada a Amsterdam durant la persecució dels nazis a Holanda, esmenta diverses vegades el castanyer que veia des de la finestra de la casa.

Ara aquest castanyer que presidia el jardí privat de la casa museu de l'Anna Frank a Amsterdam ha anat a terra. Les fortes pluges caigudes i el vent de les últimes hores han ajudat a fer caure l'arbre, malalt des del 2007. Aleshores, l'Ajuntament ja es van plantejar talar-lo per seguretat, una decisió que va aixecar una forta polèmica entre veïns i diferents entitats, que van portar el cas als tribunals. Finalment, els conservadors del museu van aconseguir impedir-ho per la via judicial i el magistrat va instar el consistori a buscar alternatives que impedissin la desaparició d'aquest arbre simbòlic.

Ara fa un any, van col·locar uns ancoratges d'acer a l'arbre, atacat per paràsits i podrit en una gran part, per evitar que es tombés. D'aquesta manera, es preveia que el castanyer, que tenia 150 anys i pesava 27 tones, pogués sobreviure entre cinc i deu anys més. Unes estructures, però, que no han estat suficients per evitar la caiguda del tronc.

Del tronc caigut, ja n'hi ha subhasta a internet: el tros més gros té una oferta de 10 milions d'euros.
Anar al contingut