Gent fotografiant el guarnit del carrer Verdi durant la Festa Major de Gràcia
Gent fotografiant el guarnit del carrer Verdi durant la Festa Major de Gràcia (ACN/Maria Asmarat)

Les festes de Gràcia, víctimes del seu èxit: cues, turistes i aglomeracions

L'omnipresència del turisme ho ha canviat tot i ara els organitzadors es plantegen fer canvis per fer viables les celebracions

RedaccióActualitzat

Les festes del barri de Gràcia de Barcelona han arrencat amb molta força un any més. La sensació al barri, però, és que estan morint d'èxit. Des del primer dia hi ha hagut cues per entrar i per sortir de l'entramat de carrers engalanats. L'omnipresència del turisme ho ha canviat tot i ara els organitzadors es plantegen fer canvis per fer viables les celebracions.

En hora punta és complicat accedir als carrers guarnits. Hi ha llargues cues per entrar-hi, per passejar-hi i, fins i tot, per sortir-ne.

En aquesta crònica podeu veure com es viuen les festes de Gràcia i les aglomeracions:


Hi ha veïns i barcelonins, però també molts turistes. En un petit passeig trobem gent de França, Alemanya i fins i tot Sud-àfrica. A la ja gran popularitat de la festa major del barri s'hi ha sumat l'explosió de les xarxes socials.

La Valeria, una turista francesa, explica aquest fenomen: "Ho hem vist a internet, també a TikTok i aquesta és la raó per la qual estem avui aquí".

Això sí, els que venen, en gaudeixen. En Marcel i Kevin, venen de Berlín: "Ens ho van comentar a l'avió quan veníem. I vam pensar que podíem visitar-ho i ara som aquí. És espectacular, molt espectacular".

En canvi, els veïns ja no ho tenen tan clar. L'afluència d'aquests dies els dificulta la vida i alguns troben que el barri s'ha convertit en un aparador.

"Abans hi havia veïnat, ara no n'hi ha. Ara tots els pisos són turistes. Abans baixaves i feies tertúlia al carrer. Ara no baixa ningú", explica la Lolita Parramon, una històrica del barri. La Irene Torres ho defineix així: "Qualsevol tasca diària es fa més esgotadora".

Hi ha, a més, altres problemes. "A les nou del matí ja ens havien trencat part del guarnit i el jurat no havia passat per aquí", és la queixa de la Constança.

La massificació de la festa ha anat creixent any rere any i alguns ja pensen que és l'hora de fer un canvi: "Som conscients que això ho hem creat nosaltres els últims anys, però requereix reestructurar el format de festa major", diu Sergi Font, president de l'Associació de Veïns de Verdi del Mig.

"No podem fer dinars, berenars... la festa major de Gràcia ha mort d'èxit"

Els veïns no volen que els carrers siguin només de pas per veure els decorats. Volen recuperar espais per fer més activitats per a la gent del barri. I ja pensen en possibles canvis de cara a l'any vinent.

 

ARXIVAT A:
TurismeCultura popular
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut