Madrid

Les consultes sobre les dificultats per pagar les hipoteques es multipliquen per deu

Els consumidors estan especialment preocupats per les hipoteques. Així ho demostra el volum de reclamacions sobre les dificultats per afrontar el pagament d'aquests préstecs que reben les associacions de consumidors i que s'han multiplicat per deu en els últims mesos. Coincidint amb el Dia Mundial del Consumidor que se celebra aquest diumenge, aquestes associacions subratllen que la crisi econòmica pot suposar un "punt d'inflexió" i transformar el caràcter poc reivindicatiu dels ciutadans espanyols.

Actualitzat
Segons dades de la Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), entre gener i febrer de 2009, les reclamacions s'han incrementat un 40% respecte al mateix període de l'any passat. El mateix ha passat a l'Associació d'Usuaris de Bancs i Caixes (Adicae) on des de 2007 han registrat un total de 10.000 consultes relacionades amb les dificultats per pagar les hipoteques i s'han multiplicat per deu.
Des de la Federació d'Usuaris de Consumidors Independents (FUCI) han rebut una mitjana de 10 peticions diàries d'aquest tipus, fet que suposa un increment del 120% respecte al 2008.

Segons el secretari general d'Adicae, Fernando Herrero, els ciutadans comencen a "sortir de l'armari" de les hipoteques i els préstecs perquè ja no "s'avergonyeixen de reconèixer les seves dificultats financeres".

Retrat robat de l'hipotecat amb dificultats

La majoria de les consultes rebudes per la FUCI són persones que van subscriure els seus contractes hipotecaris entre el 2003 i el 2005 per un import mitjà de 180.000 euros. En el 90% dels casos, les quantitats rebudes pel banc superaven el 80% del preu de l'immoble. 

En el cas de l'Adicae, la majoria de sol·licituds rebudes són d'immigrants que, segons l'associació, són víctimes "d'especials abusos" perquè van contractar hipoteques de tipus creixent i han vist com la quota se'ls ha doblat en poc temps. Altres peticions arriben especialment de famílies on algun dels membres ha quedat a l'atur o joves que van signar hipoteques que ara no poden afrontar.

Segons la Federació de Consumidors en Acció (Facua), una altra modalitat són els consumidors que "volen saber com cancel·lar el contracte de compravenda de pisos adquirits sobre plànol. Segons el seu portaveu, Rubén Sánchez, l'usuari té por que l'hagin "estafat" perquè veu que habitatges del mateix bloc o de zones properes es venen per "100.000 euros menys del que els va costar".
Anar al contingut