Las Palmas

Les Canàries reben un allau de "pateres" amb 580 immigrants en només 24 hores

Tot i les mesures previstes pel govern espanyol, les Canàries reben una nova allau de "cayucos" amb prop de 580 immigrants en un sol dia. La xifra d'emigrants arribats a les illes des de principis d'any arriba als 6.900, mentre que, durant tot l'any 2005, el total va ser de 4.751. Avui, el Consell de Ministres aprovarà un pla d'emergència per fer front a l'arribada massiva d'immigrants.

Actualitzat

Gairebé 600 immigrants subsaharians, entre els quals hi ha un nen de 6 anys i una trentena de menors més, han arribat en les últimes hores a cinc illes canàries, encara que Tenerife és la que està rebent un nombre més importants de persones en aquest últims dies. Tots han vingut amb "cayucos", que són vaixells de pesca que s'utilitzen a Mauritània i el Senegal. La majoria arriben deshidratats i molt esgotats.

Les autoritats canàries ja fa dies que reclamen tractament de màxima urgència per part del govern espanyol del tema i una entrevista entre el president del govern insular i el del govern espanyol, però, de moment, no s'ha concretat. El que sí que aprovarà avui el Consell de Ministres és un pla d'urgència per fer front a una allau d'immigrants que a les Canàries es considera el més important en nombre des que va començar el fenomen.

El pla inclou acords de col·laboració entre el Ministeri de Defensa i el d'Interior per reforçar la vigilància costanera amb vaixells i avions de l'exèrcit i la contractació d'un satèl·lit espia per detectar els moviments migratoris a l'origen, els països més pobres de la zona nord-oriental d'Àfrica. L'anomenat Pla Àfrica inclou també una ofensiva diplomàtica en països com Senegal, Ghana o Guinea Bissau per aconseguir acords de repatriació immediata.

Anar al contingut