Un dels vaguistes rep assistència dels seus companys després de la càrrega policial. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'un dels vaguistes que rep assistència dels seus companys després de la càrrega policial. (Foto: Reuters)
París

Les autoritats franceses obliguen a desbloquejar la refineria de Grandpuits, en mans dels piquets

El govern francès ha passat a l'ofensiva i ha fet desbloquejar la principal refineria de la regió de París. Els gendarmes han carregat contra els vaguistes que impedien, des de fa 10 dies, l'accés a les instal·lacions, i el mateix podria passar en les pròximes hores amb la resta de refineries. L'estratègia de l'executiu passa també per enllestir avui mateix l'aprovació al Senat de la reforma de les pensions. I espera que l'inici de les vacances de Tots Sants afebleixi les mobilitzacions. Els sindicats ja han denunciat que s'està impedint per la força el seu dret de vaga. El desbloqueig de la refineria d'aquest matí s'ha saldat amb tres treballadors ferits.

Actualitzat
La policia francesa ha desbloquejat per la força la refineria de Grandpuits, als afores de París. És una de les factories de petroli més grans del país i portava deu dies paralitzada per la vaga contra la reforma de les pensions.

La autoritats franceses feia dies que avisaven que no es podia mantenir la vaga en un sector que consideren estratègic. De fet, hi ha 12 refineries que fa més d'una setmana que estan bloquejades pels vaguistes i que han afectat el subministrament de combustible al país. Finalment el govern francès ha decidit entrar a la factoria. El desplegament policial ha acabat amb tres ferits, segons el sindicat CGT.

Les autoritats controlen ara la fàbrica, però els sindicats no afluixen i anuncien noves protestes. Han convocat una jornada de vaga el 28 d'octubre i una altra de mobilitzacions el 6 de novembre. Mentrestant, el 21% de les benzineres del país continuen tancades, pel bloqueig o per falta de subministrament.

El govern no es mou

L'executiu francès tampoc cedeix i reitera que elevar l'edat de jubilació és indispensable. Tot i això, el 69% dels ciutadans aprova les vagues i manifestacions contra el projecte de llei. Només el 29% hi està en contra, segons un sondeig de l'institut demogràfic BVA difós pels mitjans francesos.

La reforma de la jubilació és ara al Senat. La votació a la cambra alta s'ha anat allargant en els últims dies perquè l'oposició ha espremut el debat parlamentari per afavorir que la pressió al carrer afecti l'executiu.

Anar al contingut