París

Els sindicats francesos convoquen noves protestes contra la reforma de les pensions

Els sindicats francesos estan disposats a no donar-li treva al president, Nicolas Sarkozy. Per això, han convocat dues noves jornades de protesta contra la reforma de les pensions que preveu, entre d'altres coses, allargar l'edat de jubilació dels 60 als 62 anys. Les mobilitzacions seran el 28 d'octubre i el 6 de novembre i ja han rebut el suport de les organitzacions estudiantils. Tot i les advertències de l'Elisi de mà dura, els aldarulls s'han tornat a repetir en algunes ciutats franceses i s'arrosseguen bloquejos a una desena de refineries i problemes al transport ferroviari.

Actualitzat
Les dades que han triat els sindicats no són aleatòries. El 28 d'octubre, dijous que ve, coincideix amb els dies en què està prevista l'aprovació de la versió definitiva de la llei, que té el suport de la majoria conservadora. El 6 de novembre, dissabte, és quan es preveu que el president francès signi la norma, últim tràmit per a la seva entrada en vigor.

Aquestes dues noves jornades de vaga tindran el format d'una vaga general com la que es va produir fa només uns dies i que va mobilitzar 3,5 milions de ciutadans, segons els sindicats, i 1,1 milions segons les autoritats.

La normalitat no ha tornat encara als carrers de França. Una desena de les refineries del país continuen paralitzades, i impedeixen el subministrament de 2.700 benzineres.

A més, a ciutats com Nanterre i Lió, s'han tornat a produir aldarulls. Nicolas Sarkozy ha llançat un missatge de contundència: Els protagonistes dels incidents seran "arrestats i castigats. A la nostra democràcia hi ha moltes maneres d'expressar-se, però la violència més covarda i gratuïta no és acceptable." Des que van començar les protestes, el 12 d'octubre passat, han estat detingudes més de 2.000 persones.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut