La Jonquera

Les autoritats catalanes culpen França del col·lapse de la frontera a la Jonquera

Catalunya apunta a França com a responsable del col·lapse de la Jonquera. Les autoritats del país asseguren que el govern francès va tancar dijous de forma unilateral i sense avisar la seva banda de la frontera, fet que va provocar l'embús de centenars de vehicles que van quedar atrapats a la banda catalana. En concret, el Departament d'Interior afirma que va haver-hi un problema de coordinació que va impedir que s'establís un dispositiu per desviar els conductors i, sobretot, fer espai per als camions que volien creuar la frontera. L'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, ha confirmat aquesta impressió al programa "El matí de Catalunya Ràdio".

Actualitzat
L'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, ha explicat a el "El matí de Catalunya Ràdio" que el col·lapse que hi ha hagut al pas fronterer cap a França és responsabilitat de les autoritats franceses.

Poc després, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha comparegut en roda de premsa per explicar la situació del país en el temporal de neu. A banda de detallar l'estat de les carreteres i les habituals mesures de prevenció, Boada ha confirmat les queixes de Cabezas. Segons Interior, França va decidir unilateralment i sense avís tallar l'accés a la Jonquera des de la seva banda. Aquesta mesura va agafar desprevingut el govern català, que no va poder activar un dispositiu per desviar els vehicles.

En pocs minuts la frontera es va col·lapsar dijous a la tarda amb centenars de cotxes i camions. Un col·lapse s'ha allargat fins aquest divendres, malgrat que s'ha aconseguit que França torni a obrir la carretera a tot el trànsit. Es calcula que hi ha uns 3.000 camions que volen passar per la Jonquera. De fet, les autoritats es van veure obligades fins i tot a aparcar camions al parc temàtic de Port Aventura. D'altres van passar la nit en un pavelló de la Jonquera i en hotels propers.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut