Sant Sebastià

L'Ertzaintza dissol amb una càrrega policial la marxa il·legal que substituïa l'acte prohibit de Pro Amnistia a Anoeta

El Moviment Pro Amnistia no ha pogut fer l'acte a favor dels presos d'ETA que havia convocat al velòdrom d'Anoeta de Sant Sebastià. L'Audiència Nacional l'havia prohibit i l'Ertzaintza ha acordonat el recinte per evitar que hi entressin. Els milers de concentrats, però, no han desistit i s'han manifestat rere una pancarta amb el lema "Solució democràtica per a Euskal Herria" entre les portes del velòdrom i la rotonda del Colom de la Pau, on agents de la policia basca els han barrat el pas. L'encontre ha acabat amb una càrrega policial i dos detinguts.

Actualitzat

En arribar a la rotonda del Colom de la Pau, a l'avinguda de Madrid, la manifestació ha topat amb desenes d'agents de l'Ertzaintza que els han tallat el pas. La part capdavantera de la marxa, on hi havia els dirigents de Batasuna Joseba Permach i Joseba Álvarez, ha optat per asseure's davant dels agents com a gest de protesta. Els manifestants, que han protestat per l'acció de l'Ertzaintza, han cridat lemes com "Sense amnistia no hi ha pau", "PNB espanyol", "La lluita és el camí" o "Deixeu-nos en pau, fora d'aquí" i "Vosaltres també sou gossos" contra la policia basca.

Cap a dos quarts de set del vespre, l'Ertzaintza ha carregat amb material antidisturbis contra els manifestants, que en aquell moment ja s'estaven dissolent després d'entonar l'"Eusko Gudariak". Els incidents s'han repetit en alguns carrers del voltant, on alguns manifestants han llançat una vintena de contenidors, alguns d'incendiats, i tanques d'obres al mig de la via pública. Això ha fet que fins a dos quarts de vuit molts dels carrers propers al velòdrom hagin quedat tallats al trànsit. Finalment, els aldarulls s'han saldat amb dos detinguts, i no pas tres, com havia informat d'entrada el departament de l'Interior basc.

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno considera que darrere de la convocatòria hi ha l'organització il·legalitzada Askatasuna, una organització de suport als presos d'ETA. Abans d'iniciar la marxa, el portaveu de Gestores Pro Aminista, Juan Mari Olano, havia assegurat que aquest acte es portarà a terme un altre dia, possiblement "al març o l'abril".

Olano ha demanat a Zapatero que no prengui "decisions equivocades que puguin hipotecar el futur" per "precipitació" o per "pressions", i ha reconegut que el govern del PSOE viu actualment "moments durs", però que aquest és també el cas de "milers de persones a Euskal Herria".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut