Madrid

Recuperen després de 30 hores el cadàver de la segona víctima de l'atemptat d'ETA, que va morir d'asfíxia

Els bombers han aconseguit recuperar el cos de la segona víctima de l'atemptat a l'aeroport de Barajas, l'equatorià Diego Armando Estacio, de 19 anys. El jutge Ismael Moreno ha ordenat l'aixecament del cadàver, que s'ha traslladat a l'institut anatòmic forense, on l'autòpsia ha revelat que va morir per "insuficiència respiratòria". Aquesta tarda un avió llogat pel govern espanyol s'ha enlairat amb el cos de la víctima rumb a l'Equador. L'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, ha decretat dia de dol oficial a Madrid i ha anunciat que dilluns es faran cinc minuts de silenci en repulsa pels atemptats.

Actualitzat

A les 9.35, just una setmana després que esclatés la bomba a l'aparcament de la terminal 4 de Barajas, els equips de rescat han aconseguit recuperar les restes de l'altra víctima mortal de l'atemptat, l'equatorià Diego Armando Estacio, de 19 anys. El jutge ha ordenat l'aixecament del cos, que han traslladat a una carpa aixecada pel Samur al mateix aeroport, on li han fet un primer reconeixement i li han pres les empremtes dactilars. El cotxe on es trobaven les despulles no estava calcinat, cosa que ha facilitat els treballs d'identificació de la víctima.

Després l'han conduït a l'Institut Anatòmic Forense, on els seus familiars l'han d'identificat i on se li ha practicat l'autòpsia i embalsamament. El vicepresident segon de la Comunitat de Madrid i conseller de Justícia i Interior, Alfredo Prada, ha informat que segons l'avanç preliminar Armando Estacio va morir per "insuficiència respiratòria". Dos metges forenses de l'Audiència Nacional i dos tècnics de la comunitat autònoma s'han encarregat de fer l'autòpsia.

Els pares han expressat la seva "profunda tristesa", però "cert alleujament" de saber que tindran "un cos per enterrar". L'avió de les Forces Armades que trasllada el cos de la víctima ja vola amb destí a Guayaquil. L'aparell s'ha envolat de Torrejón de Ardoz a dos quarts de sis. Amb les despulles, viatgen una trentena de familiars, tres psicòlegs, la secretària d'estat d'Immigració, Consuelo Rumí, la directora d'Organismes Multilaterals i Iberoamèrica, Anunciada Fernández de Córdoba, i el director general d'Afers Consolars, Miguel Ángel de Frutos.

A acomiadar el fèretre, hi han acudit representants de l'administració central i autonòmica i altres polítics. Del govern, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, el de Defensa, José Antonio Alonso, i el secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho, i de la Comunitat de Madrid, la presidenta Esperanza Aguirre. Així mateix, hi han estat presents el secretari executiu de Comunicació del PP, Gabriel Elorriaga, i el director de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme, José Manuel Rodríguez Uribes.

Tasques de rescat llargues i perilloses

El perill d'enfonsament ha estat un dels motius pels quals les tasques de rescat han trigat tant, 31 hores. Les feines de recerca també van trigar perquè els equips de rescat primer van buscar el jove a la segona planta del pàrquing i no a la primera, com va dir la seva xicota després de rectificar la seva versió.

Des de dijous al vespre els bombers han treballat sense descans a l'interior de la runa i la ferralla a la recerca del vehicle del segon desaparegut en l'atemptat de Barajas. A l'exterior, algunes mostres d'impaciència fins que van arribar les primeres notícies: s'havia localitzat el Renault Clio blanc de Diego Armando Estacio, de 19 anys.

No va ser fins a la matinada quan els bombers van poder comprovar la presència del cadàver gràcies a un fibroscopi introduït amb una vareta de plàstic de dos metres a través de la runa. Amb aquest instrument van poder veure una màniga i la part inferior de l'avantbraç del jove.

Dia de dol a Madrid

Després d'extreure les deixalles del cotxe, pels volts de les set del matí, l'alcalde de Madrid ja havia declarat que es constatava que hi ha una "segona víctima d'ETA", i havia traslladat als familiars el seu condol i solidaritat. Gallardón ha convocat per dilluns al migdia una concentració de cinc minuts de silenci en repulsa per l'atemptat. Per avui ha decretat dia de dol oficial a la capital.

Armando Estacio és la segona víctima mortal d'ETA des del 30 de maig del 2003, quan van ser assassinats a Sangüesa, a Navarra, els policies nacionals Julián Embid i Bonifacio Martí.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut