L'entrada en vigor del toc de queda aquest cap de setmana, pendent del TSJC
Els Mossos, controlant el compliment del toc de queda

El toc de queda, pendent del TSJC després que la Fiscalia s'hi hagi mostrat d'acord

El confinament nocturn a Catalunya seria d'1.00 a 6.00 i comportaria el retorn dels certificats d'autoresponsabilitat

Actualitzat

Amb les noves restriccions en marxa, Catalunya espera ara el pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la proposta de reinstaurar el toc de queda.

Com que afecta un dret fonamental, perquè limita la mobilitat de les persones, la justícia hi ha de donar el vistiplau. De moment, la Fiscalia ja ha dit que no s'hi oposa. Assegura que veu la mesura proporcional tenint en compte l'evolució de la pandèmia i que està ben argumentada per part del govern. 

El retorn del confinament nocturn 62 dies després és, doncs, una realitat ben plausible. Seria, això sí, diferent a l'anterior. En primer lloc, la durada de la prohibició de sortir el carrer es reduiria: seria d'1.00 a 6.00.

També en quedaria modificada la vigència. De moment, la petició del govern ha estat per set dies. Preveu, però, haver de prorrogar-la més d'una vegada ja que, segons els seus càlculs, per fer baixar la incidència el toc de queda hauria d'estar present durant almenys tres setmanes.

La principal diferència respecte a l'anterior toc de queda és que aquest no afectaria el conjunt del territori. Només s'implantaria a 161 poblacions de més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada igual o superior als 400 casos per 100.000 habitants els últims 7 dies.

Aquest barem faria que, cada set dies, alguns municipis quedarien alliberats del toc de queda; uns altres, en canvi, entrarien a formar part de la llista.


El retorn del certificat d'autoresponsabilitat

Es recomana que totes aquelles persones que visquin als municipis afectats i que es vegin obligades a sortir al carrer entre la 1.00 i les 6.00 ho facin amb un certificat d'autoresponsabilitat.

El certificat no és obligatori, però sí recomanable a l'hora d'acreditar la raó del desplaçament en horari nocturn. Especialment si el motiu és aliè a la feina, circumstància que quedaria resolta amb un certificat expedit per l'empresa on es treballa.

Les excepcions previstes són els desplaçaments d'urgència per assistència sanitària o anar a la farmàcia, realitzar serveis essencials, recollida i cura de menors en cas de pares separats i la cura de mascotes i animals de companyia.

L'entrada en vigor del toc de queda aquest cap de setmana, pendent del TSJC
Els Mossos, controlant el compliment del toc de queda (ACN)


Reforç de 300 agents dels Mossos

En la compareixença d'aquest dijous, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat un reforç de 300 agents dels Mossos d'Esquadra, afegits al dispositiu d'estiu, que les nits de dijous, divendres i dissabte vigilaran els llocs més susceptibles d'acollir concentracions de persones, "sobretot a Barcelona i poblacions del litoral".

Els Mossos d'Esquadra i les policies locals seran les encarregades de fer complir el toc de queda, amb multes, en cas d'incompliment, que poden anar dels 300 als 6.000 euros, basant-se en el decret llei que es va aprovar l'agost passat.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut