Què es pot fer a partir d'avui: reunions de 10 persones i obertura fins a les 00.30
El govern justifica les mesures per la necessitat de combatre l'expansió "explosiva" dels contagis (ACN/Anna Berga)

Què es pot fer amb les noves restriccions: reunions de 10 i obertura fins a les 00.30

Així queden les restriccions contra la Covid a Catalunya a l'espera de l'aval del TSJC perquè entri en vigor el toc de queda que vol imposar el govern aquest cap de setmana

RedaccióActualitzat

Aquest dijous al matí s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) la resolució del Departament de Salut amb les noves mesures per combatre la pandèmia.

A falta que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es pronunciï sobre l'entrada en vigor del toc de queda, que afectaria 158 poblacions catalanes, la principal restricció que afecta Catalunya és la impossibilitat de fer trobades socials i familiars sense límit de persones.

La resolució té una vigència d'una setmana, fins a la mitjanit del divendres 23 de juliol.


Trobades socials de 10 persones màxim 

Des d'aquest dijous, el límit torna a ser de 10 persones no convivents, tant en espais públics com privats. El govern ha justificat aquesta restricció de drets fonamentals per la necessitat de combatre l'expansió "explosiva" dels contagis de Covid-19 les últimes setmanes.

El TSJC hi ha donat suport en considerar-la "imprescindible, adequada i proporcionada" per mirar d'aturar la propagació del coronavirus. També, pel mateix motiu, a la limitació de l'accés a espais públics com parcs i platges entre les 00.30 i les 6.00 del matí.

A la resolució, a més, "es recomana que es restringeixin tant com sigui possible" les trobades socials i familiars en espais tancats.


Cerimònies civils i religioses

La resolució publicada aquest dijous no esmena les mesures anteriors sobre actes religiosos i cerimònies civils, com casaments i funerals, que mantindrien la limitació del 70% de l'aforament i el nombre màxim de 1.000 persones.

Es mantenen les limitacions a les cerimònies civils i religioses (ACN/El Celler de la Masia)


Taules de 6 i 10 persones

Als bars i restaurants es pot atendre els clients a la barra, respectant la distància de seguretat d'1,5 metres. A l'interior l'aforament màxim és del 50%, i les taules, separades 2 metres, poden ser de màxim 6 persones. A més, s'ha de garantir que hi hagi ventilació.

A l'exterior no es limita l'aforament, però també cal una separació de 2 metres entre taules, que poden ser de 10 persones màxim, excepte si són convivents.

Les taules, en qualsevol cas, han de permetre que les persones que hi seuen mantinguin una distància d'almenys un metre. 


Tot tancat a les 00.30

També es restringeixen els horaris de funcionament de qualsevol activitat comercial, cultural o de lleure, que haurà d'acabar, com a molt tard, a dos quarts d'una de la matinada.

És l'hora a la qual hauran de tancar les botigues de conveniència; els bars i restaurants; els teatres, cinemes i auditoris; les sales de jocs i casinos, i també els locals nocturns, que des de divendres passat només poden obrir els espais a l'aire lliure.

A més, "en cap cas es permet la venda de begudes alcohòliques en establiments comercials entre les 22.00 i les 6.00 hores".


Prohibit menjar i beure al carrer

Per impedir que es facin botellons i trobades de grups al carrer o en llocs com places, parcs i platges, també queda prohibit menjar i beure a la via pública.

Una prohibició de la qual queden excloses "les persones que estiguin desenvolupant una activitat laboral". També els àpats d'activitats com sortides escolars i de lleure educatiu.

Es vol restringir l'accés a parcs i platges durant la nit (ACN/Miquel Codolar)

A més, la resolució "recomana que per part de les administracions públiques competents es limiti l'accés als espais de pública concurrència de titularitat pública, com ara parcs, platges o altres similars, quan no es puguin garantir les condicions de seguretat que evitin aglomeracions de persones entre les 00.30 hores i les 06.00 hores".


Cultura: tothom assegut

Pel que fa a la cultura, als concerts i festivals, tothom haurà d'estar assegut mantenint distàncies. S'han acabat, doncs, les actuacions amb el públic dret sense respectar la distància de seguretat.

El requisit d'estar assegut i mantenint distància també s'aplica a les activitats de cultura popular i tradicional.

A més, l'aforament máxim ha de ser del 70%, amb un nombre màxim de 1.000 persones per sala i sessió.


Oci nocturn, a l'aire lliure i sense ballar

Es manté la prohibició d'obertura d'espais interiors. Només poden obrir al públic "aquells locals i establiments que disposen de terrasses o espais a l'aire lliure". A més, han d'establir un registre de clients, que hauran de guardar durant un mes.

L'oci nocturn només pot obrir espais a l'aire lliure (ACN/Gemma Sánchez)

La resolució també estableix l'obligatorietat que els grups siguin de màxim 10 persones, tret que siguin convivents, i que entre els grups hi hagi una distància de seguretat d1,5 metres.

En qualsevol cas, "no es permet l'activitat de ball" en els espais d'oci nocturn.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut