Control dels Mossos a Tarragona (Eloi Tost)

Salut admet que hi hauria toc de queda a tot Catalunya si apliqués el llindar de referència

Argimon reconeix que no són tan estrictes perquè la justícia avali un confinament nocturn que afectaria finalment 161 municipis, tres més dels anunciats

Juli Rodés AlmerActualitzat

La Generalitat confia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) autoritzarà el toc de queda que ha demanat, al final, per a 161 municipis, perquè "estem en una situació de molta dificultat".

A tall d'exemple, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que els 400 casos a 7 dies per cada 100.000 habitants que s'han marcat com a llindar per demanar el toc de queda tripliquen els 125 casos que són el llindar del risc molt alt acceptat internacionalment.

Argimon ha comparegut al costat del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i de la portaveu del govern, Patrícia Plaja, el dia que entren en vigor les noves mesures per mirar de frenar la propagació de la pandèmia.
 

"Si agafem els 125, és tot Catalunya"

A preguntes sobre el llindar de 400 casos a 7 dies per cada 100.000 habitants que Salut s'ha marcat per demanar l'autorització del toc de queda al TSJC, Argimon ha explicat que s'ha agafat aquesta xifra perquè és el triple de la que es considera el llindar del risc molt alt, que és la incidència de 125 casos.

Argimon ha admès que "si agafem els 125, és tot Catalunya" el que caldria confinar, i ha afegit que "tot Catalunya no s'acceptaria", és a dir que la justícia no ho autoritzaria.

També ha dit que demanar el confinament nocturn municipal a partir del llindar de 400 casos és una manera de fer veure a la justícia que "no estem demanant qualsevol cosa, tancar perquè sí", sinó perquè "estem en una situació de molta dificultat, amb una incidència molt i molt elevada".


Toc de queda almenys tres setmanes

Plaja ha confirmat que el govern ha fet la petició d'autorització del toc de queda per un període de set dies, tot i que podria haver-ho demanat per a 14 dies, perquè entén que "afecta drets fonamentals".

De tota manera, ha admès que això obligarà a renovar la petició a la justícia més d'una vegada, perquè el govern compta que caldrà mantenir aquest toc de queda almenys dues setmanes més, fins a aconseguir fer baixar la incidència.


Reforç de 300 agents dels Mossos

Elena ha anunciat un reforç de 300 agents dels Mossos d'Esquadra, afegits al dispositiu d'estiu, que les nits de dijous, divendres i dissabte vigilaran els llocs més susceptibles d'acollir concentracions de persones, "sobretot a Barcelona i poblacions del litoral".


Més de 1.200 pacients Covid

Pel que fa a la situació epidemiològica, les dades publicades per Salut mostren que hi ha 70 persones més ingressades per la Covid als hospitals catalans, que ja són en total 1.255. D'aquestes, 237 són malalts crítics a les UCI, 18 més que fa vint-i-quatre hores.

L'últim dia que hi va haver més de 1.200 pacients Covid va ser fa dos mesos, el 12 de maig.


Aragonès, sense preguntes

La roda de premsa d'Argimon, Elena i Plaja ha tingut lloc l'endemà que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, fes una declaració institucional, sense acceptar preguntes de la premsa, en què va anunciar la voluntat del govern d'aplicar el toc de queda a 158 municipis.

Una llista que Plaja ha anunciat que s'ha ampliat en tres municipis: Altafulla (Tarragonès), Caldes d'Estrac (Maresme) i Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà).


Màxim 10 persones i tot tancat a les 0.30

A l'espera que el TSJC avali el confinament domiciliari nocturn, entre la una i les sis de la matinada, aquest dijous han entrat en vigor noves restriccions. Les més destacades són el retorn al límit de deu persones en les trobades socials i familiars, i el tancament de tota activitat cultural i comercial a dos quarts d'una de la matinada.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut