L'augment de les derivacions a l'especialista rebutjades pels hospitals preocupa els CAP

El que abans de la pandèmia passava de manera puntual i anecdòtica, ara passa cada vegada més

Marta Arrufat i Trigàs / Oriol Esteve GraciaActualitzat

La pandèmia de la covid-19 ha fet augmentar les llistes d'espera, però també ha agreujat un altre problema: les dificultats per tenir una visita amb el metge especialista. El metge de família hi deriva els pacients, però massa sovint ni se'ls dona hora ni se'ls comunica que la seva petició s'ha rebutjat. 

Més del 95% de les consultes fetes pels pacients a l'atenció primària (en les últimes dades publicades pel Catsalut, les del 2019) es resolen allà mateix, a l'atenció primària. Però hi ha un 5% dels pacients que el metge considera que els ha de veure un altre especialista, habitualment de l'hospital. El metge de família fa la derivació, però no sempre s'arriba a fer la visita perquè des de l'hospital es rebutja.

No hi ha dades oficials, perquè el sistema informàtic del Departament de Salut encara no permet veure-les, però la sensació és que abans de la pandèmia passava de manera puntual i anecdòtica, i que ara passa cada vegada més.

Entre els professionals de la salut de l'atenció primària han saltat les alarmes. Ho adverteix el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Antoni Sisó:

"Que hi hagi aquest retorn, tan important, tan massiu i des de molts àmbits, ens preocupa, i no ho havíem vist mai."

La sala d'espera del CAP Can Bou de Castelldefels
La sala d'espera del CAP Can Bou de Castelldefels (ACN/Laura Fí­guls)


El pacient, mentrestant, espera que en algun moment, ja sigui per mail, per telèfon o per carta, li programin la visita amb l'especialista, però mai no arriba. Depèn molt de l'hospital de referència que tenen per zona, però al metge de família sovint ni l'avisen de la denegació. Ho han d'anar a mirar expressament en un espai concret del seu aplicatiu.

El pacient acaba tornant a la consulta del metge de família, perquè no té cap resposta de l'especialista. "D'aquesta manera, el que en surt perjudicat és el pacient, que tu li dius: 'T'envio a tal especialista', i es troba que ningú li truca ni li diu res, i ets tu el que has de donar la cara", explica el metge de família Jaume Puig Navarro.

En el mateix sentit s'expressa Enric Vélez Iglesias, també metge de família a l'atenció primària: "Segur que ells van molt saturats, hi ha molta demora en els especialistes, però, és clar, a costa de què?", es pregunta.

Un professional de l'atenció primària de Girona
Un professional de l'atenció primària de Girona (ACN)

Un cop denegat el metge de família pot tornar a insistir amb la derivació a la mateixa especialitat o mirar de derivar el pacient a algun altre especialista. La sensació entre els professionals de l'atenció primària és de menysteniment, però el més preocupant és que, mentrestant, el problema de salut del pacient persisteix i no s'està resolent.

Antoni Sisó: "És un problema de seguretat clínica perquè aquell pacient mentrestant no està sent atès per aquell problema que el metge de família l'ha enviat. També és un problema de caràcter deontològic, és a dir: deontològicament, el nostre codi ètic professional no admet que un metge no atengui una altra persona, quan a més a més és un altre professional qui està demanat aquesta consulta."

Enric Vélez Iglesias: "El pacient acaba retornant-te a tu i la demora que això genera, perquè la persona que et troba malament i va a un lloc, i se li retorna, i després a un altre i se li retorna, ens trobem que acaba donant la volta dien-te que no troba solució que no troba remei."

El Departament de Salut està al cas de la situació, asseguren que els preocupa i consideren que és innacceptable. Però el sistema informàtic encara no permet veure l'abast del problema i fer un mapa global de la situació, per identificar on és més preocupant. La falta de coordinació entre l'atenció primària i hospitalària és un llast que s'arrossega des de lluny. La denegació de derivacions n'és només un exemple més.

L'última conseqüència d'aquesta denegació és l'afectació a les llistes d'espera. Cada any es fan uns 2,2 milions de visites en les especialitats mèdiques derivades de l'atenció primària. Per a totes hi ha llista d'espera, tot i que en algunes especialitats, depenent del territori, es pot allargar més o menys en el temps. Però no són realistes: estan distorsionades perquè no inclouen aquests pacients que mai no arriben a posar en espera per a la visita.

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut