La 24a edició de la Pujada al Port de Salau ha reunit unes 300 persones. (Foto: ACN)
La 24a edició de la Pujada al Port de Salau ha reunit unes 300 persones. (Foto: ACN)
Port de Salau

L'ascensió al port de Salau es converteix en una reivindicació de l'aranès com a llengua preferent d'Aran

La 24a edició de la Pujada al Port de Salau, que ha reunit unes 300 persones, ha servit per reivindicar l'aranès com a llengua preferent a l'Aran. Els organitzadors d'aquesta cita anual, que serveix per enfortir els vincles entre els territoris del Pallars Sobirà i l'Arieja, han destacat la importància i necessitat de desplegar la llei de l'aranès i reivindicar la llengua d'aquestes terres: el català i l'occità.

Actualitzat
El port de Salau ha estat des de sempre un lloc de pas i d'intercanvi, així que durant la trobada es du a terme una permuta de productes a 2.010 metres. Els occitans porten formatge i els catalans, vi. Tot i que el temps no ha acompanyat gaire, músics dels dos vessants dels Pirineus han posat el toc festiu a la jornada.

Durant la trobada s'han sentit veus crítiques amb el govern de l'Estat pel recurs d'inconstitucionalitat presentat en contra de la llei de l'occità, aranès a la Vall d'Aran. Un recurs que ha estat rebutjat per unanimitat aquesta setmana pel govern aranès. Un dels més crítics ha estat el cap de Política Lingüística del Conselh Generau d'Aran, Jusèp Loís Sans, que ha defensat els drets dels pobles a viure i parlar la seva pròpia llengua. Els representants occitans també han defensat la llei i n'han demanat el desplegament.

Pel que fa a l'ascensió pròpiament dita, la gent que puja al port de Salau des del Pallars triga uns 45 minuts caminant, mentre que els que pugen pel vessant de l'Arieja triguen força més: unes 3 hores.
Anar al contingut