Barcelona es conjura per combatre la delinqüència demanant un canvi del Codi Penal

El govern, l'Ajuntament de Barcelona i una quinzena d'agents socials i econòmics de la ciutat es comprometen a tenir a punt d'aquí 3 mesos un pla contra els delictes i la sensació d'inseguretat a la ciutat

Actualitzat

Doble reunió a Barcelona per abordar la qüestió de la seguretat. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha convocat el Pla Estratègic Barcelona Ciutat Segura, reunió vinculada a l'última junta de seguretat de la ciutat. L'altra, a la delegació del govern espanyol, ha tingut representants del Ministeri de Justícia per analitzar amb jutges, fiscals i administracions la situació dels jutjats a Barcelona.

Canvi del Codi Penal contra els delinqüents reincidents

En la primera sessió del grup de treball, el govern, l'Ajuntament de Barcelona i una quinzena d'agents socials i econòmics de la ciutat s'han compromés a tenir a punt d'aquí 3 mesos un pla contra els delictes i la sensació d'inseguretat a la ciutat i han reclamat un canvi en el Codi Penal contra els delinqüents multireincidents.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha detallat que encara estan estudiant l'abast d'aquesta reforma del Codi Penal que propugnen, ja que inicialment va encaminada a combatre la reincidència en els furts, però no es descarta que finalment també inclogui aspectes relatius als robatoris violents.

Tots units per revertir la situació

A la reunió, que ha durat més de dues hores s'ha explicat també que aquest pla comptarà amb 4 eixos estratègics, entre els quals hi haurà la reducció de la criminalitat i la millora de la convivència, i que tindrà 9 comissions diferents (població, mobilitat, comerç i empreses, oci i lleure, ciutat i actors de seguretat entre d'altres). L'objectiu és lluitar tots junts contra la delinqüència; des de l'àmbit policial i judicial, però també des de les associacions i els agents locals.

El govern i la Generalitat volen més mitjans

La delegada del govern central en funcions a Catalunya, Teresa Cunillera, ha afirmat aquest dijous que l'executiu espanyol i el govern comparteixen "la diagnosi" sobre el "problema" de la seguretat a Barcelona i ha dit que totes dues administracions buscaran "més mitjans" per a la justícia, malgrat les actuals pròrrogues pressupostàries.

Cunillera ha analitzat aquest matí al costat de jutges, fiscals i administracions la situació de la justícia a Barcelona, en una reunió a la seu de la delegació del govern de Catalunya, que ha definit com una qüestió que necessita una solució "urgent".

La trobada l'han encapçalat la mateixa Cunillera; el secretari general de l'Administració de Justícia del Ministeri de Justícia, Antonio Viejo; i la directora general de Relacions amb l'Administració de Justícia del Ministeri de Justícia, Esmeralda Rasillo.

Cunillera ha assenyalat que les administracions, tant l'estatal com la catalana, tenen un "escàs marge de maniobra" atès que en el primer cas el govern es troba en funcions i amb els comptes prorrogats i en el segon els pressupostos són encara els del 2017.

Malgrat això, a la reunió s'ha parlat d'habilitar 4 jutjats penals més a Barcelona i, mentrestant, arribar a un acord per tenir una major mobilitat de jutges quan sigui necessari.

L'apunyalament mortal amplifica la controvèrsia

Les reunions arriben l'endemà de la mort d'una dona apunyalada al Port Olímpic, on els propietaris dels locals demanen més presència policial. Una dona de 26 anys, a qui havien robat el mòbil i els vigilants de seguretat d'un local l'hi havien recuperat, va rebre posteriorment la punyalada mortal per part dels lladres. També va quedar ferit d'una ganivetada el vigilant de la discoteca. Els assaltants van poder fugir.

L'Ajuntament admet que té un problema en aquesta zona d'oci i que s'hi han de revisar a fons les concessions. El tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha parlat de possibles canvis en el model de servei dels establiments del Port Olímpic.

S'ha de buscar un model d'oci nocturn diferent del que hi ha ara. Es revisarà a fons quan la concessió vigent s'acabi.

Veïns i comerciants demanen canvis urgents

Les concessions actuals s'acaben la primavera de l'any que ve i l'Ajuntament té previst destinar l'espai a equipaments per a esports nàutics. Un canvi d'ús que els veïns reclamen que es faci al més aviat possible. Jordi Giró, president de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica, demana que s'actuï amb la màxima celeritat.

Aquesta desgràcia és un accent més, un avís més que s'ha d'actuar amb celeritat perquè el pla es dugui a terme.

Preocupació també al Gremi de Restauració. Asseguren que l'augment dels robatoris amb violència ha fet disminuir un 10% la facturació dels establiments de la ciutat. Ho ha dit el seu president, Roger Pallerols, a Catalunya Ràdio.

Hi ha una caiguda molt preocupant a les nits. Restauradors de tot el centre ens expliquen que els clients pregunten si és segur sortir a sopar a la ciutat de Barcelona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut