Juan Carlos Cruz amb el papa Francesc en un a de les visites al Vaticà (CCMA/Mireia Prats)

L'amistat del papa Francesc amb una víctima d'abusos: "M'escoltava i plorava amb mi"

Juan Carlos Cruz, fidel catòlic i homosexual, víctima d'un cardenal quan era petit, és amic i home de confiança del papa a la comissió de menors al Vaticà

Mireia Prats RieraActualitzat

Juan Carlos Cruz va ser víctima d'abusos sexuals de petit per part d'un cardenal xilè, de la cúpula episcopal que anys més tard el papa Francesc faria dimitir en bloc, gràcies al testimoniatge de Cruz i altres víctimes.

Quan el papa va saber que els bisbes xilens li havien mentit i havien encobert els abusos, la reacció va ser contundent. Va convidar les víctimes al Vaticà i se les va escoltar durant hores.

"La primera vegada que vaig parlar amb ell, i li vaig explicar la meva història, m'escoltava i plorava amb mi."

La història de Juan Carlos Cruz va commoure el papa Francesc. Cruz, fidel catòlic i homosexual, simbolitzava la revictimització que ha fet l'Església durant anys amb milers de fidels. Abusat i exclòs per ser gai.

"Mai a la vida hauria somiat que un papa m'enviés una carta, que un papa em truqués per telèfon , que jo seria amic d'un papa! Ni en somnis. Però el fet d'anar cada dos mesos al vaticà, passar tardes amb ell, celebrar cada any el meu aniversari amb ell, a mi m'emociona. Tenim una relació espectacular!"

Francesc és el primer papa en la història que es comunica amb molta gent improvisant trucades que no passen pel filtre del seu secretari. Té amistats amb qui s'escriu mails i amb qui se sincera. Un papa que trenca protocols.

Cruz és l'única víctima que forma part de la Comissió de protecció de menors(CCMA/Mireia Rrats)

"El papa és un home normal i corrent"

El papa és argentí i té un caràcter obert i parlador. Deplora el clericalisme i és proper i afectuós amb les persones que veu que pateixen. Juan Carlos Cruz ens mostra imatges de les seves trobades al Vaticà ja com amics. En algunes imatges (no autoritzades per publicar) se'ls veu bufant espelmes, cantant l'aniversari feliç o fent-se regals. El papa en una ocasió li va regalar a Cruz uns mitjons dels Beatles.

"És un home normal i corrent. Tenim una amistat molt bonica. Jo no vull ser cardenal ni bisbe ni vull cap premi i veig que ell agraeix això: gent que està amb ell i que li diu les coses sincerament: al pa, pa, i al vi, vi. És un home que camina per allà on els altres volen sortir corrents."

Juan Carlos Cruz viu i treballa a Washington, però cada dos mesos aproximadament viatja al Vaticà per assistir a les reunions amb la Comissió Pontifícia de Protecció als Menors. Francesc el va fer membre d'aquesta comissió fa dos anys i li va demanar que s'assegurés que a tots els bisbats del món s'obrissin oficines d'atenció a les víctimes.

"Soc l'única víctima del món en aquesta comissió. La meva feina allà és que tots els altres no perdin el nord, que recordin per a qui treballem. Que els supervivents estiguin al centre."

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Pederàstia Papa FrancescVaticà
Anar al contingut