Conesa, Conca de Barberà.
Conesa, Conca de Barberà.
Reus

L'agost s'estrena amb tempestes que desborden rieres i provoquen problemes a diversos punts de Catalunya

El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 400 trucades i els Bombers han fet una seixantena de sortides per les fortes tempestes que han escombrat una gran part de Catalunya aquest dissabte.

RedaccióActualitzat

Les tempestes han descarregat amb força aquest dissabte a diversos punts de Catalunya. Durant la tarda s'han vist llamps, trons, pedra, rius desbordats, cotxes arrossegats i petits incendis. El diumenge es preveu molt més tranquilProtecció Civil ja ha desactivat l'alerta del Pla Inuncat.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 400 trucades i els Bombers han fet una seixantena de sortides per les fortes tempestes. 190 d'aquests avisos s'han fet des del Baix Llobregat, i 37, des de l'Alt Empordà.

La pluja ha desbordat les rieres de la Ribera d'Ondara, a la Segarra, i de Conesa, a la Conca de Barberà, on el cabal ha arrossegat cinc vehicles i ha afectat diversos habitatges.

Conesa n'ha rebut la pitjor part. La riera, desbordada, ha portat l'aigua fins a l'interior del nucli, especialment a la part dreta, i dues cases del barri antic s'han vist especialment afectades. La sobtada pujada de cabal ha afectat el subministrament elèctric i telefònic del municipi, que s'ha restablert parcialment al cap de quatre hores.

Davant el possible desbordament del riu Seniol, Protecció Civil ha alertat els municipis de Vallfogona de Riucorb, Passanant, Guimerà i Ciutadilla.

Un màxim de 115 litres

La línia de pluja s'ha anat desplaçant al llarg de la tarda de dissabte des del Camp de Tarragona fins a les comarques del nord-est. Ha descarregat amb molta força a la Conca de Barberà, l'Anoia i l'Alt Empordà. S'han registrat 115 litres per metre quadrat a Llorac, a la Conca de Barberà, on dues rieres s'han desbordat. Destaquen, també, els 71 litres de Santa Coloma de Queralt, també a la Conca.

Al nord del Ripollès han caigut 43 litres per metre quadrat.

A Reus s'han recollit 35 litres per metre quadrat en poca estona al migdia i els Bombers han hagut d'atendre diversos avisos. En alguns edificis, s'hi ha acumulat fins a un metre d'aigua i algunes vivendes han patit danys importants. En un immoble ha caigut una part de la teulada pel pes de l'aigua acumulada.

En algunes localitats, com Sant Andreu de la Barca o Sant Llorenç de Morunys, la pluja ha anat acompanyada de pedra.

A Valldoreix s'ha recollit pedra de la mida d'una moneda de 2 euros.

 

A Llançà, la tempesta ha deixat imatges com aquesta

 

I a Guimerà, així és com baixava el riu Corb

Afectació a rodalies

El transport per tren també ha patit les conseqüències de la pluja. La circulació de trens ha estat interrompuda a les línies 4 i 8 de rodalies entre les estacions de Martorell i Castellbisbal per l'avaria d'una catenària a causa de la forta tempesta que ha afectat la zona.

Segons ha informat Renfe, l'avaria ha passat poc després de tres quarts de quatre de la tarda i s'ha arreglat al cap de poc. Els tècnics han reparat la catenària avariada, que deixava sense subministrament elèctric el tram afectat. S'ha habilitat un servei alternatiu per carretera.

Llamps i un petit incendi

A Sant Joan Despí, la tempesta ha arribat acompanyada de llamps que han provocat un petit incendi en un viver de palmeres a tocar de la depuradora del municipi. Fins al viver, s'hi han desplaçat dues dotacions dels Bombers.

 

 

Anar al contingut