Madrid

Revés de Podem, ERC i PDeCAT a Sánchez: tomben el sostre de despesa al Congrés

El govern del PSOE perd així, al Congrés, la possibilitat de disposar de 6.000 milions d'euros més per a les administracions públiques

RedaccióActualitzat

Primer revés al govern del PSOE al Congrés. La cambra baixa ha rebutjat amb els vots en contra del PP, Cs, Coalició Canària i Foro Asturias (173 vots), i les abstencions d'Units Podem, ERC, PDeCAT, Compromís i Nueva Canarias (83 vots), el sostre de despesa per a l'any vinent. Només ha rebut el suport dels 88 diputats socialistes i del PNB

Sánchez perd d'aquesta manera la possibilitat de disposar de 6.000 milions d'euros més -un augment d'un 4,4%- que preveien cobrir la despesa de les administracions. En total, uns 2.400 milions destinats a les comunitats autònomes i ajuntaments, dels quals més de 480 a Catalunya.

La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha defensat la previsió de sostre de dèficit com una millora per augmentar l'estat del benestar. Montero ha criticat durament Podem i els partits independentistes pel fet de no donar-hi suport i els ha titllat d'"insolidaris".

"Posar-se de perfil, abstenir-se o no votar a favor és no reconèixer aquestes necessitats que tenim en aquest moment, i no podem permetre que els objectius d'estabilitat continuïn sent una cotilla i no permeti eliminar les retallades"

La ministra ha demanat als partits que s'oposen o que s'abstenen sobre aquesta proposta que deixin de mirar-se el "seu melic". I ha qualificat la seva actitud de "rebequeria".

Units Podem, PDeCAT i ERC, a més de Compromís i Nova Canàries, que van fer costat a Sánchez en la moció de censura contra Rajoy, impedeixen, amb l'abstenció, tirar endavant els plans del govern espanyol. Aquestes formacions es queixen que el govern no ha negociat.

 

 

El govern es planteja presentar una altra fórmula en un mes

Davant del rebuig de la proposta del govern del PSOE, la portaveu de l'executiu, Isabel Celáa, ha admès que haurà de presentar una nova fórmula de correcció del dèficit i sostre de despesa en el termini d'un mes, tal com estableix la Llei d'Estabilitat. Ha insistit que el govern té "l'obligació de mantenir el camí" i ha demanat "corresponsabilitat" a altres partits perquè pugui tirar endavant l'objectiu de l'estabilitat fiscal.

La ministra ha dit que és una "desconsideració" el rebuig de la cambra a la iniciativa socialista:

"El resultat no ens ha agradat perquè desconsidera a la ciutadania, que necessita l'ampliació de l'estat del benestar, sobretot quan la crisi ha acabat"

 

En tot cas, Celáa ha remarcat que l'executiu no reconeix "cap situació de debilitat", i que la seva "voluntat i vocació" és esgotar la legislatura.

 

 

La fragilitat de Sánchez al Congrés

La proposta de Sánchez era clau per a l'estabilitat del govern socialista, ja que es considera el primer tràmit per poder presentar l'avantprojecte dels pressupostos del 2019.

Aquesta situació constata la divisió de suports a Sánchez. Mostra la fragilitat amb què es troba el president del govern espanyol a la cambra. En qualsevol cas, però, el líder socialista ja ha avançat que, passi el que passi, no pensa convocar eleccions anticipades. Això sí, ha advertit que el rebuig de la proposta del sostre de despesa provocarà que es torni al camí iniciat pel PP, que era cinc dècimes més restrictiu.

El PDeCAT va anunciar, fa justament uns dies, després de la clausura de la primera assemblea nacional, que, a partir d'ara, Pedro Sánchez ho tindria més difícil, perquè el suport de la formació independentista al Congrés dels Diputats no estava garantit. Ho va explicitar la nova vicepresidenta de la formació, Míriam Nogueras, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut